Шпирић: Бошњаци треба да избјегну да буду политички навођен народ

Srna
Foto: Srna

САРАЈЕВО - Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је да Бошњаци треба да избјегну да буду "политички навођен народ" јер се пут БиХ може градити једино у складу са Дејтоном, уз политички дијалог и консензус свих политичких фактора у БиХ.

Шпирић је рекао да бошњачки политичари треба да одустану од тражења рјешења у ОХР-у и различитим амбасадама, него да покажу нови стил вођења политике у БиХ, у разговору са српским, хрватским и политичким представницима осталих народа и грађана који живе у БиХ. 

"Има назнака да је то могуће да ће се десити. Неће бити добро уколико политичку љествицу и амбиције `осморке` буде изграђивао став СДА", рекао је Шпирић у интервјуу Срни. 

Он је указао да неспоразуми унутар бошњачког политичког корпуса, нажалост, никако да препознају да се пут БиХ може градити једино у складу са Дејтоном. 

"Колико они брзо успију да побиједе те неспоразуме - тиме ће бити лакше и проходније одлуке у Представничком и Дому народа. На самом старту се као иницијална каписла нестабилности назире то што представници `осморке`, `седморке`, `шесторке`, `тројке`, како год да је зовете, још нису преузели улогу која им по изборном резултату припада", појаснио је предсједавајући Дома народа. 

Он сматра да представници политичких партија из бошњачког корпуса које чине већину још мисле да треба да праве већину са СДА против Срба и Хрвата, те поручио да чим прије схвате да су споразум потписали са Србима и Хрватима, ова ће земља почети да напредује. 

ЗА СВАКУ ОСУДУ ОДНОС ИНСТИТУЦИЈА ФБиХ ПРЕМА СРБИМА ПОВРАТНИЦИМА 

Шпирић се осврнуо на позицију Срба повратника, посебно из Ливањског кантона, истичући да је за сваку осуду начин на који су се власти ФБиХ и институције БиХ односиле према тим људима, посебно из Дрвара, Гламоча, Грахова и Петровца. 

"Родом сам из Дрвара. То је заборављени народ. Власти ФБиХ мисле да су дефинитивно завршиле са Србима, да не требају да брину о њима", рекао је Шпирић и указао да од потписивања Дејтонског споразума никада није био конституисан Дом народа ФБиХ у којем су заступљени ти људи који би доносили одлуке у интересу повратника. 

Он сматра да је пред очима комплетне међународне заједнице и власти ФБиХ настављен концепт етничког чишћења Срба из тог кантона. 

"Оно што се данас дешава у тим општинама је срамота ФБиХ, али и комплетне међународне заједнице. Мени је жао што је то тако, а да се којим случајем мисли другачије Влада Федерације би донаторску конференцију посветила повратницима да обезбиједи пристојан живот достојан човјека", рекао је Шпирић. 

Предсједвајући Дома народа је нагласио да би данас простор који насељавају Срби на подручју Ливањског кантона био празан да није било помоћи Србије и њеног предсједника Александра Вучића, предсједника Републике Српске Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, те Владе и премијера Радована Вишковића. 

ГЛАВНИ ФАКТОР СТАБИЛНОСТИ СРПСКЕ СУ ЊЕНИ ГРАЂАНИ 

Шпирић сматра да су главни фактор стабилности Републике Српске грађани и бирачи који су препознали да подјеле унутар српског корпуса нису добре за дејтонску позицију и стабилност Српске, те дали снажну подршку предсједнику Милораду Додику и СНСД-у, односно, политичкој партији која је у стању да контролише процесе и да штити њихове интересе. 

"Република Српска своју уставну и дејтонску позицију успјешно користи од Дејтонског мировног споразума до данас без обзира што насртаји на позицију Српске и српски народ не престају дуги низ година. Платили смо некад већу некад мању политичку цијену уз притиске ОХР-а, високих представника, па и оних који нису наклоњени стабилности Републике Српске", рекао је Шпирић. 

Он је нагласио да у дугом временском периоду и политичким процесима у политику улазе нови људи који понекад не разумију процесе, те кроз борбу за личну позицију, односно, за фотељу често забораве на Републику Српску и њену дејтонску позицију у БиХ. 

АКО ЗАСТОЈИ БУДУ ТРАЈАЛИ СРПСКА ЋЕ ТРАЖИТИ АЛТЕРНАТИВНА РЈЕШЕЊА 

Шпирић је рекао да позиција Српске, што се тиче дејтонске структуре и Устава, треба да остане непромијењена. 

"Ништа тако снажно не одређује будућност Републике Српске као стални застоји у институцијама власти на нивоу заједничких институција БиХ, те институција ФБиХ. Много је времена, шест мејсеци, од како су избори проведени, за нове инвестиције и инвеститоре. Много је то времена да се не шаљу добре поруке за иностране инвеститоре у Републици Српској", рекао је предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ. 

Шпирић је рекао да ће, уколико застоји буду дуго трајали, Република Српска, нажалост, морати да тражи алтернативна рјешења. 

"Када кажем алтернативна рјешења, политичком Сарајеву се одмах диже коса на глави. Морају и сами да схвате да морају експедитивније да конституишу власт и да траже комуникације са Републиком Српском да одлуке о инвестирању буду проходније у оба дома Парламентарне скупштине БиХ. То је најбоље рјешење. Имамо назнака да је то могуће", истакао је Шпирић. 

Предсједавајући Дома народа је у интервјуу Срни нагласио да је Република Српска у свим изборним процесима показала да је управљив ентитет и да на вријеме конституише своје институције. 

"Сваки пут је морала да чека да се то догоди у ФБиХ. У посљедње вријеме 12 година чекамо да се конституише Влада ФБиХ. Дакле, ништа тако снажно неће помоћи да Република Српска изгради свој будући статус него понашање власти у политичком Сарајеву", рекао је Шпирић. 

Он је упитао докле ће Република Српска имати стрпљења и до када има смисла да чека на оне са којима би требало да се доносе одлуке од заједничког интереса за све. 

"Нисам превелики оптимиста да ће и када се формира власт бити промптних одлука, јер напросто 21 политичка партија чини парламентарну већину. То је невиђено било гдје у свијету. Нигдје није било могуће али пошто је бошњачки фактор показао одсуство компетенције да одлучује – то је навођена политика - и док год не схвате да морају промптно реаговати и договарати се унутар Бошњака ово ће бити гордо посртање ФБиХ и свих нас у БиХ. 

Учинићемо све и нећемо одмагати да се тај процес у ФБиХ што прије заврши. Не бих да се мијешам у одлуке правосуђа, али нисам сигуран да ће пресуда која је изречена /"Новалић и други"/ помоћи брзом успостављању власти у ФБиХ", рекао је Шпирић. 

КЛУБ СРБА У ДОМУ НАРОДА ЈЕДИНСТВЕН 

Кад је ријеч о политичким односима унутар Клуба Срба у Дому народа, Шпирић је рекао да критике на рачун тога што су четири делегата из СНСД-а говоре о политичком сљепилу опозиције из Српске која не схвата политичке процесе у којима се Српска налази. 

"Најдуже сам у институцијама власти БиХ. Дом народа је тај који штити националне интересе свих народа у БиХ. Постоји пет делегата из реда српског, пет из хрватског и пет из бошњачког народа. Редукција делегата на `четири плус један` заправо потиче од опозиције", рекао је Шпирић, истичући да је Српска, нажалост, у ранијем периоду платила цијену борбе за фотеље и накарадну политику. 

Он је рекао да Клуб Срба лично доживљава јединственим, истичући да данас постоји фантастична сарадња са делегатом који није члан СНСД-а. 

"Процедура избора је једно а доношење одлука у Дому народа је друго. Имамо фантастичну сарадњу са колегом који није члан СНСД-а, а дио је нашег клуба. Док год сједим овдје борићу се да свих пет делегата раде у интересу Републике Српске и штите њен витални интерес", рекао је Шпирић и додао да сви који заговарају подјелу делегата на политичке партије чине лошу услугу за стабилност Српске. 

"ИГРА МАЛЕ ДЈЕЦЕ У БЛАТУ" 

Говорећи о скидању неколико тачака с дневног реда сједнице Дома народа, одржане 28. марта, док нови сазив Савјет министара о њима не изнесе мишљење, Шпирић је појаснио да је ријеч о више законских пројеката финансијског садржаја. 

"Ту је ријеч о законским пројектима који су потекли из прошлог сазива и с обзиром на то да је сада нова парламентарна већина и нови сазив Савјета министара, логично је да сви законски пројекти који се тичу јавних финансија буду враћени Савјету министара да не би ушли у ситуацију да подривамо ентитетске и кантоналне буџете или којим случајем буџет БиХ", рекао је Шпирић. 

Он је појаснио да је ријеч о четири или пет закона о платама, измјенама и допунама Закона о ПДВ-у, те измјенама и допунама Закона о акцизама. 

"То су били популистички захтјеви опозиционих партија које су сматрале да ће у то доба добити изборе. На нашу срећу, грађани су препознали њихове намјере и изјаснили се на протеклим иизборима о тим законима. Е, ми ћемо ту вољу потврдити у парламенту јер слиједимо интересе оних који су нас бирали, без обзира на љутње и подметање", рекао је Шпирић. 

Буџет заједничких институција БиХ је, према његовим ријечима, буџет који се више од 90 одсто односи на плате запослених. 

"Социјална политика, образовање, безбједност, култура све је на нивоу ентитетских буџета. Ако свежемо ентитетске буџете, заправо производимо нестабилност. Нажалост, показало се да опозиција из Републике Српске води исту ону политику коју је заговарао Кристијан Шмит, који је рекао да ће међународне финансијске адресе замолити да санкционишу Републику Српску", нагласио је Шпирић. 

Предсједавајући Дома народа сматра да Шмит покушава да санкционише свана, а опозиција приједлогом да се редукују средства у буџету покушава да санкционише изнутра како би дошли на власт. 

"То је игра мале дјеце у блату јер озбиљне политике траже аналитику, прорачуне, а послати захтјев о измјени ПДВ-а, плата, царина без иједног броја и аналитике могу само они којима није стало да ти закони прођу", додао је он. 

Говорећи о законима које је неопходно усвојити на европском путу БиХ, Шпирић је подсјетио да је урађено неколико добрих ствари. 

"Ако се напредује у том правцу онда би и та рјешења у пакету могла да се нађу у оба дома Праламентарне скупштине БиХ. Али морамо, прије свега, сачекати да видимо ко се пита у Бошњака. Овдје се вјешто оптужује Република Српска, а проблем је у политичком атару бошњачког корпуса, унутар којег се води борба хоће ли бити дио Владе ФБиХ. Неопходно је сачекти да се процес конституисања власти заврши", рекао је Шпирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана