СПЦ данас прославља Младенце, ово су обичаји које ваља испоштовати

ГС
СПЦ данас прославља Младенце, ово су обичаји које ваља испоштовати

Српска православна црква (СПЦ) данас прославља Младенце, као помен на Светих четрдесет мученика севастијских пострадалих за вјеру Христову 320. године.

Постоји много обичаја у српском народу који су везани за овај дан. 

Сви мученици били су младићи, па је српски народ тај дан узео као празник на који млади супружници (младенци) у свом дому примају госте, а они им доносе поклоне и тако им помажу на почетку њиховог живота у брачној заједници.

Младенци увијек падају уз Часни пост и зато свака гозба која се спрема овог дана мора бити посна ради здравља и напретка дјеце младих супружника.

Један од српских обичаја на Младенце је и прављење колача који се зову "младенчићи". Прави се 40 колачића који се премазују медом и младе домаћице их нуде дјеци и свима који дођу у кућу прије подне.

Они симболизују дуг, срећан и сладак живот.

На Младенце је добро јести мед, кувану коприву и зеље да би се очистила крв.

У неким дијеловима на Младенце се јео цвијет дрена, кућа се китила зеленилом и правили су се вјенчићи, како би се призвало здравље и дуговјечност младих супружника.

 Села у јужној Србији имала су обичај да на Младенце невјеста, без мужа, одлази код својих родитеља јер се вјерује да празник не треба да је затекне у новој кући.

Људи су на Младенце остајали будни до јутарњих часова. А када Сунце изађе младићи и дјевојке ишли су да беру врбине гранчице, најављујући тако почетак Весниног дана.

У односу на вријеме на Младенце, гледало се и какво ће вријеме бити током читавог прољећа. На Косову се каже: „Младенац, посљедњи бабин јарац”. Ако је лијеп дан, тада чобани први пут пуштају јагањце у поље.

Негдје почиње сјетва жита јер се зна да је прошло врзгеме мразева и зиме.

У неким селима обичај је и да се пали ђубриште у дворишту или воћњаку „против змија”.

Ватра се пали и њом растерује свако зло и у лесковачком крају. Тада се око ватре окупе дјеца и младићи, прескачући је. На овај дан дјевојчице одлазе на пропланке да беру кукуријек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана