СПЦ данас празнује Сабор Светог архангела Гаврила: Ове обичаје ваља испоштовати

ГС
СПЦ данас празнује Сабор Светог архангела Гаврила: Ове обичаје ваља испоштовати

Српска православна црква (СПЦ) и вјерници данас празнују Сабор Светог архангела Гаврила и његово јављање кроз сву историју људског спасења.

Архангел Гаврило један је од седам великих ангела серафима који су учествовали у стварању свијета, најближих престолу Господа.

Сматра се вјесником тајни Божјих. Одавнина, слави се први дан послије Благовести, чиме се одаје поштовање ономе који је послужио тајни људског спасења.

Лик анђела Гаврила са Пресветом Богородицом, која прима Благовијест, слика се на царским дверима православних олтара која се симболично отварају у току литургије јер је овај догађај отворио пут у Царство небеско.

Свети архангел Гаврило често је слављен светац. Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода. Честа је завјетна слава.

Сабор Светог архангела Гаврила слави се два пута годишње - на данашњи дан и 26. јула по новом календару, као љетни Аранђеловдан. Љетни сабор установљен је на Светој Гори у 9. вијеку поводом јављања архангела Гаврила у келији код Кореје, гдје је прстом на камену исписао пјесму Богородици.

За овог свеца су везни многобројни обичаји.

На овај дан избјегава се било какав рад, осим ситнијих поправки. За дјевојке не ваља да узимају ручне радове у руке, да шију и плету. Али у народу је остало устаљено вјеровање да је ово најбољи дан за нови почетак.

Светом архангелу Гаврилу је добро да се моле нероткиње, јер се вјерује да он доноси “благе” и лијепе вијести.

По предању, архангел Гаврило је неко вријеме био на Мјесецу. Једном је слетио на Земљу и напио се воде с ђавољег извора. Ђаво га потјера, стигне на Мјесец, потегне га гребеном и закачи му табан. Од тада људи имају угнуте табане.

Молитва Светом Архангелу Гаврилу

Свети Архангеле Гаврило, који донесе неизречену радост са неба Пречистој Дјеви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено. О велики Архангеле Божији Гаврило, ти си благовијестио Пречистој Дјеви Марији зачеће Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје гријехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих невоља и свих болести, сада и увијек и у векове векова. Амин.

Симбол доброте

Свети архангел Гаврило је и симбол доброте цијелог човјечанства – икона Белог Анђела је послата у космос као симбол људског поздрава другој васионској раси пошто је Свети Гаврило и универзални симбол љубави, мира и радости у човјечанству. Бели Анђео је и од стране УНИЦЕФ-а одабран као симбол Европе.

Фреска у средњевековном манастиру Милешеви позната као Бели анђео проглашена је за слику прошлог миленијума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана