Спасиоци из Сарајева након повратка из Турске: Под емоцијама смо, требаће времена да ово пребродимо

Анадолија
Спасиоци из Сарајева након повратка из Турске: Под емоцијама смо, требаће времена да ово пребродимо

САРАЈЕВО - Екипа Горске службе спашавања општине Нови Град Сарајево вратила се данас из Турск гдје су данима радили на спашавањ.

Након напорног и херојског посла, у послијеподневним сатима, 20 чланова ГСС-а стигло је на Међународни аеродром у Сарајеву, гдје их је дочекао амбасадор Турске у Босни и Херцеговини Садик Бабур Гиргин.

"Реална слика је оно што сте видјели на фотографијама и у медијима, али не можете предвидјети како је док не доживите ту ситуацију и не видите уживо. ГСС Нови Град тим је отишао тамо у сриједу. Спасили смо десет особа што нас је даље мотивисало да останемо и радимо срцем и душом", поручио је након доласка у Сарајево вођа тима Горске службе спашавања опћине Нови Град Сарајево Фахрудин Добрача.

Видно још увијек под емоцијама, некако је смогао снаге да исприча појединости о ситуацији у Турској.

"Под емоцијама сам, све се још увијек слијеже. Требаће нам времена да ово пребродимо. Спасили смо десет особа, а на крају смо испод рушевина извукли 27 тијела", рекао је Добрача.

Како је казао, стално имају акције, трагају за људима, а било је и смртних исхода.

"Међутим, ово је катастрофа. Једна ситуација што ће оставити велики печат за све ове наше људе. Када смо откопавали један објекат, затекли смо трочлану породицу у загрљају, мајка, отац и кћерка. То је нешто што ће нам остати у сјећању. Највише бих волио да смо одавде изашли у тишини", рекао је Добрача.

Амбасадор Гиргин је дочекао чланове ГСС-а Нови Град, те им захвалио на напорима које су уложили и уручио им по цвијет.

"Овдје смо да дочекамо прву екипу из БиХ која се враћа из Турске, која је отишла тамо да спашава животе и спасили су много и на томе смо им захвални. Желим захвалити БиХ, институцијама и народу на солидарности и помоћи коју су пружили у овим тешким тренуцима", казао је Гиргин.

Говорећи о ситуацији у Турској, казао је да од јучер стижу вијести о чудесним спашавањима и преживјелим.

"Око 1,5 милиона људи је остало без дома, тренутно радимо на њиховом смјештају. Наставићемо са потрагом све док се посљедњи преживјели и настрадали не пронађе", додао је Гиргин.

У Турској се налази велики број спасилаца из Босне и Херцеговине који дјелују кроз ентитетске горске службе спашавања, али и Федералну управу цивилне заштите.

Тринаест тимова за потрагу и спашавање од 234 особе из Босне и Херцеговине стигло је одмах након земљотреса.

Мисија спашавања страдалих у земљотресу у турском граду Хатају је завршена, а припадници Горске службе спашавања Федерације БиХ ће кренути кући у сриједу увече или у четвртак ујутро.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана