Спас привреде тражити у туризму и ИТ сектору

Данијела Бајић
Спас привреде тражити у туризму и ИТ сектору

БАЊАЛУКА - Да мањак наруџби не престаје да пише отказе у фабрикама потврђује податак да је у протеклих мјесеци без посла у Српској остало 1.100 људи, док прогнозе привредника нису охрабрујуће ни за наредни период.

Информације о статистичким показатељима стања у области прерађивачке индустрије и њиховом кретању у првој половини 2024. године јуче су биле на дневном реду Владе РС, након чега је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Данијел Егић истакао да је због кризе, која је захватила западну Европу, највише погођен сектор дрвопрераде, чији се производи највише извозе у западну Европу. 

На том подручју се, према његовим ријечима, појавила нелојална конкуренција, прије свега, производа из Украјине.

- Око 1.100 људи у Српској остало је без посла због отказивања уговора из иностранства, а усљед кризе која је захватила западну Европу. С тога је неопходно мијењати структуру наше привреде те тежити развоју грана које су високопродуктивне, а то је дугорочна политика и стратегија развоја Владе на коју морамо обратити посебну пажњу - рекао је Егић.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић истакао је за “Глас Српске” да је веома тешко дати краткорочне одговоре и мјере које могу поправити тренутно стање. 

- Резултати за првих шест мјесеци говоре да је генерално у индустрији пад пет одсто, док је у прерађивачкој и нешто више. Када гледамо некад најзначајније гране у привреди Српске, примјера ради, дрвопрераду производња је пала за чак 30 одсто, док су обућари у минусу 15 одсто. То се на крају огледа и у смањеном извозу у првом полугодишту. С друге стране, имамо повећан увоз, тако да је спољнотрговински дефицит већи у односу на лани - казао је Ћорић. 

Додао је да привреда Српске зависи од партнера из иностранства, а показало се да у овом тренутку и те земље, као што су Њемачка и Италија, имају истих проблема. 

- Зато би се требало ослонити на неке гране које толико не зависе од иностранства, као што је туризам који биљежи позитивне трендове у току ове године, као и ИТ сектор, с обзиром на то да је дигитализација, како привреде тако и јавне управе у замаху. Управо у тим гранама требало би тражити позитивне токове, који ће колико-толико надомјестити извозни потенцијал грана привреде које су погођене свјетском кризом - рекао је Ћорић. 

Према његовим ријечима, сада је веома тешко брзо реаговати и имати неки производ који ће бити конкурентан на европском тржишту. 

- Усљед тако великог пада физичког обима производње дошло је и до смањења броја запослених у индустрији, што није добро. Међутим, привреда се бори и просјечна плата стално расте без обзира на такве токове - казао је Ћорић и додао да већ у септембру привредници морају знати какве услове могу очекивати у наредној години. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана