Солидан приход остварује тек сваки 12. пољопривредник у Српској

Данијела Бајић
Солидан приход остварује тек сваки 12. пољопривредник у Српској

БАЊАЛУКА - Захтјев за статус малог пољопривредника у Српској поднијело је 8.545 произвођача, од којих, могло би се рећи, солидну зараду остварује тек сваки 12. а разлог је, кажу, прекомјерни увоз, због којег се мало ко усуђује да повећа засаде воћа и поврћа или прошири фарму.

Према подацима Пореске управе Републике Српске, највише је оних пољопривредника, односно њих 6.674, који остварују приходе мање од 12.000 марака годишње и нису обавезни да плаћају порез. 

Подаци говоре да приходе у распону од 12.001 до 25.000 КМ у Српској годишње остварује 1.180 пољопривредника и они за 12 мјесеци плаћају порез на доходак у износу од 200 КМ, дупло мање у односу на оне чији промет достиже 50.000 марака. 

- У току је поступак доношења рјешења о одобравању статуса малог пољопривредника за све који испуњавају прописане услове. Подношење захтјева за статус малог пољопривредника није обавеза пољопривредника, већ могућност - казао је директор Пореске управе РС Горан Маричић и подсјетио да је измјенама Закона о порезу на доходак од почетка ове године уведен нови статус, а то је мали пољопривредник. 

Носиоци пољопривредних газдинстава који у прописаном року нису поднијели захтјев за статус малог пољопривредника дужни су за 2023. годину поднијети Годишњу пореску пријаву за порез на доходак - образац 1004, и утврдити доходак као разлику прихода и расхода, као и сви преостали носиоци пољопривредних газдинстава. 

- Малим пољопривредником сматра се физичко лице које је носилац пољопривредног газдинства, а чији укупан годишњи приход по основу обављања дјелатности не прелази износ од 50.000 марака. Он као такав може изабрати да плаћа порез на доходак малог пољопривредника, који се плаћа годишње у апсолутном износу, у зависности од оствареног прихода од бављења пољопривредном дјелатношћу - објаснио је Маричић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић казао је за “Глас Српске” да је чињеница да су код нас пољопривредни посједи уситњени и да је највише малих произвођача који мање-више раде за своје потребе, док на тржиште иде само оно што “претекне”. 

- Кад су у питању мали пољопривредни произвођачи, њих у Српској сигурно има више, само што нису регистровани, јер то раде више из хобија. Само се ријетки усуђују да више производе јер нас, уз све недаће које имамо, годинама гуши неконтролисани увоз пољопривредних производа који се код нас продају по знатно нижим цијенама - казао је Маринковић додајући да годинама надлежне упозоравају на тај проблем. 
Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић казао је да због незаштићене домаће производње пољопривредници већ 13 година негативно послују. 

- Посљедњих година имамо доста малу производњу, јер немамо гдје да пласирамо своје производе с обзиром на то да је наше тржиште преплављено воћем, поврћем и месом из увоза - рекао је Дојчиновић.

У Регистру пољопривредних газдинстава РС има укупно 42.803 пољопривредна газдинства, од којих 17.210 има активан статус. 

- Највеће површине су под ратарском производњом, затим воћарском те повртарском производњом - казали су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Рокови

Када је ријеч о роковима, мали пољопривредник је дужан да остварени приход у претходној години пријави Пореској управи РС до 28. фебруара, а износ пореза на доходак на укупан годишњи приход дужан је да плати до 30. јуна текуће за претходну годину. Порески обвезник који има намјеру да буде опорезован као мали пољопривредник био је дужан да најкасније до 28. фебруара текуће године Пореској управи достави изјаву о испуњености прописаних услова и износу оствареног прихода у претходној години, те захтјев за стицање тог статуса на обрасцу 1012 - захтјев за статус малог пољопривредника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана