Соларне панеле би више од 5.000 домаћинстава

Маријана Миљић Бјеловук
Соларне панеле би више од 5.000 домаћинстава

БАЊАЛУКА - На јавни позив за учешће у пројекту уградње соларних панела на кровове у систему купац-произвођач (прозјумер), који је био отворен до 15. октобра, пријавило се више од 5.000 домаћинстава, рекао је “Гласу Српске” генерални директор “Електропривреде РС” Лука Петровић.

Нагласио је да тренутно стручне службе анализирају пријаве, те да ће ускоро обавијестити оне који испуњавају све услове јавног позива.

- Обучили смо и око 200 агената који ће ићи по домаћинствима и презентовати им предности система прозумјера, односно производње електричне енергије на крововима - казао је Петровић и подсјетио да је јавни позив за уградњу соларних панела на кровове домаћинстава расписан 15. августа.

Још раније је из ЕРС-а поручено да ће програм енергетске одрживости домаћинстава и привреде, у оквиру којег ће бити одабрана домаћинстава за инсталацију соларних панела, умањити им рачуне за струју и омогућити да се не обазиру на евентуална поскупљења у будућности.

- Домаћинства која добију фотонапонско постројење наредних 25 година неће плаћати класични рачун за струју какав сада плаћају, а 10 година ће плаћати отплату дијела вриједности овог фотонапонског постројења, након чега оно прелази у власништво грађанина - рекао је Петровић.

У Српској се све чешће спомиње поскупљење електричне енергије, јер велики број грађана напушта гријање на пелет због енормног поскупљења тог енергента и прелази на струју, а Петровић је нагласио да ће одлуку о поскупљењу донијети надлежне институције.

- Сви се чуде како су наше цијене струје ниже у односу на окружење и да ми нисмо донијели ниједну мјеру о питању тако ниских цијена. И даље сматрамо да тако треба да остане. Међутим, оно што је важно јесте да ћемо мјерити потрошњу ове године у односу на претходне и да ћемо успоставити неки нови критеријум за наплату у сарадњи са Владом РС, Министарством енергетике и рударства, те Регулаторном комисијом за енергетику - објаснио је Петровић.

Нагласио је да је извјесно да цијене струје за оне потрошаче који буду трошили онолико колико и раније неће бити мијењане.

- А за оне који буду трошили више успоставићемо неки нови програм економске одрживости, наравно, у сарадњи са надлежним институцијама које су задужене за успостављање цијене - подвукао је Петровић.

Најповољнији у Европи

Лука Петровић је јуче за Срну рекао да ће “Електропривреда РС” остати најповољнији снабдјевач електричном енергијом у Европи јер посједује извозни потенцијал којим може да надомјести продају струје на домаћем тржишту по много нижим цијенама од окружења.

- “Електропривреда” прави различите програме енергетске стабилности кроз програм уштеда, али и потрошње електричне енергије. Треба заштитити онога који штеди, али и наплатити ономе који троши више - рекао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана