Шобић: Исправна одлука мостарских власти о преименовању улица

Срна
Шобић: Исправна одлука мостарских власти о преименовању улица

БАЊАЛУКА - Предсједник СУБНОР-а Реублике Српске Слободан Шобић оцијенио је исправном одлуку Градског вијећа Мостара о мијењању назива шест спорних улица које носе имена усташких злочинаца.

"Није добро у данашње вријеме да улице у градовима носе имена нациста, злочинаца... Преименовање назива улица није у надлежности СУБНОР-а али подржавамо иницијативе које иду у том правцу", рекао је Шобић новинарима у Бањалуци гдје се одржава годишња скупштина ове невладине организације.

Он је навео да примјер Мостара треба да слиједе и други градови у БиХ, те напоменуо да је СУБНОР раније покретао иницијативе које се односе на преименовање спорних назива улица. "СУБНОР, као невладина организација, која баштини прошлост односно епоху Другог свјетског рата, о томе се изјашњавала.

И данас сматрам да то треба једном прекинути и да улице носе имена правих људи", рекао је Шобић. Шобић је навео да је данашња Скупштина редовна и извјештајна те да ће на њој бити анализиран рад у прошлој години и одредити смјернице за даљи рад.

Градско вијеће Мостара донијело је јуче одлуку према којој шест улица мијењају називе које носе имена усташких злочинаца.

Према новој одлуци, Улици Миле Будака биће враћен првобитни назив, Шантићева. Улица Вокића и Лорковића мијења име у Улицу Тина Ујевића. Улица РаФаела Бобана биће Улица Фра Људевита Ласте. Брисањем имена Ђуре Спужевића, своју улицу добија познати мостарски карикатуриста Исмет Ицо Вољевица. Досадашња Улица Јуре францетића биће преименована у Хумску, а Улица таборника Иве Зеленике, иначе једносмјерна у Захуму, зваће се Циглана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана