Снимљени кадрови за филм "Свједок” у селу Јелачићи

Срна
Foto: Скриншот

ШЕКОВИЋИ - На снимању кадрова документарног филма “Свједок”, посвећеног ратном путу најпознатијег српског патолога Зорана Станковића, данас је у селу Јелачићи код Кладња у поворци сјећања учествовало око 800 становника Шековића, Власенице, Милића, Зворника и Осмака.

Филмска екипа кадрове је снимала код спомен-плоче у селу Јелачићи, подигнутој у знак сјећања на 24 погинула српска борца и цивила.

Режисер Денис Бојић рекао је да би злочин остао незабиљежен да доктор Станковић прије скоро 30 година није дошао у село Јелачиће да изврши обдукцију и прикаже бруталност злочина који је извршен над српским народом.

“Злочин на овом мјесту би вјероватнои остао негђе у тами наше историје, незабиљежен и непознат широј јавности или остао у оквиру локалног сјећања”, изјавио је Бојић новинарима.

Предсједник Борачке организације Шековићи Недељко Радивојевић указао је да је веома битно свједочење доктора Станковића и обдукција које је извршио над страдалим војницима и цивилним жртвама на подручју Јелачића.

“То је доказ који ми, као свједоци тог догађаја, не смијемо заборавити и који морамо преносити нашим младима, да и они знају шта се дешавало у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, да никад не забораве и не дозволе да се некада понови”, истакао је Радивојевић.

Начелник општине Шековићи Миладин Лазић, након учешћа у поворци сјећања и снимању кадрова за филм, рекао да је то изузетно битан догађај за Шековиће и цијелу регију.

“Окупили смо се у великом броју, с обзиром на неприступачност терена и лоше временске услове, због чега сам захвалан грађанима Шековића и околних мјеста који су учествовали у сценама за филм”, рекао је Лазић.

Он је захвалио и режисеру Бојићу и његовој екипи, а посебну захвалност, како је рекао, треба имати према доктору Станковићу који је помогао породицама погинулих бораца и невиних жртава да препознају своје вољене и да их на достојанствен начин сахране.

Лазић је истакао да је доктор Станковић био величина која се убраја у ред хероја српског народа, уз вјечни помен и велико хвала.

Нагласио је да ће филм да документује историју која се десила прије 30 година.

Филм “Свједок” првобитно је замишљен и базиран на документацији и свједочанствима доктора Станковића, која се тиче његовог боравка на простору БиХ за вријеме ратних дешавања. Он је, нажалост, непосредно пред почетак снимања, изненада преминуо.

Филм ће заједнички реализовати Радио-телевизија Републике Српске и Центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица, с акцентом на биографији, свједочењу и архивској грађи најпознатијег српског патолога.

Први кадрови филма “Свједок” снимљени су крајем прошле године у Београду.

Предвиђено је да се Филм снима на пет локација масовних гробница, гђе су извршени ратни злочини над српским народом, међу којима је и Глођанско Брдо у општини Зворник, гђе ће снимање кадрова бити 27. фебруара.

Након Зворника, режисер Бојић најавио је снимање задње сцене 22. маја, када ће сви страдални Срби са 30 локација на територији Републике Српске и БиХ на којима је доктор Станковић радио обдукцију, отићи у Београд у Алеју великана на његов гроб, да одају почаст Станковићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана