Снијега ће бити и наредних дана, температуре и до -20

РТРС
Снијега ће бити и наредних дана, температуре и до -20

Бањалука - Током ноћи у Републици Српској забијелио је први снијег у Новој години, а вечерас се у појединим дијеловима спустила и густа магла. Снијега ће бити и наредних дана. Метеоролози најављују веома ниске температуре.

Падавина има највише на сјеверу, између 10 и 16 центиметара снијега који је створио бројне проблеме.

Због угаженог снијега на коловозу препоручује се за теретна возила употреба ланаца на магистралним путевима Сарајево-Фоча преко Рогоја, Гацко-Тјентиште преко Чемерна и Власеница-Хан Пијесак преко Хан Погледа, саопштено је из АМС РС. Возачима се савјетује опрезна и спорија вожња, те обавезна употреба зимске опреме.

Неколико саобраћајних незгода забиљежено је током ноћи и јутра. Најкритичније је било на магистралном путу Бањалука- Прњавор гдје је саобраћај у потпуности био обустављен до 9.30 часова. У Карановцу је са пута слетио камион. Испред Административног центра Владе Српске у Бањалуци проклизао је аутобус који саобраћа на линији 10, ударио у стуб јавне расвјете и слетио на тротоар. Срећом није било повријеђених.

Овај први снијег, због хладног времена који слиједи дуго би се, кажу метеоролози, могао задржати на тлу, а нове падавине нас очекују већ у четвртак. Метеоролози су потврдили и најаве о екстремно ниским температурама. На Бадњи дан и Божић и до минус 20 степени Целзијусових.

Снијега на коловозима има између два и три центиметра, а у вишим планинским предјелима и више. Екипе путних служби су на терену и чисте и посипају коловоз, тако да нема застоја и сви путни правци су проходни. Из АМС Српске возачима скрећу пажњу на могућност наиласка на залеђене локалитете, нарочито у вишим предјелима, преко превоја, мостова и на прилазу тунелима, а у усјецима и поред камених косина и на могуће одроне земље и камења на коловоз.

Због активираног клизишта саобраћа се једном траком, наизмјенично, на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево и Укрина-Горња Вијака. На ауто-путевима Бањалука-Градишка и Прњавор-Добој саобраћа се успорено, по засњеженом коловозу.

Посебан опрез неопходан је на дионици ауто-пута А1 Какањ-Зеница југ. На дионицама Коњиц-Мостар, Прозор-Јабланица и Томиславград-Шуица, коловоз је клизав због ледене кише. Учестали су одрони земље или камења, а посебна се пажња скреће на дионице које пролазе кроз усјеке. На подручју Федерације БиХ до поноћи је забрањен превоз експлозивних материја.

На граничним прелазима задржавања нису дужа од 30 минута. 

На подручју Бањалуке није било застоја у одвијању саобраћаја, а у чишћењу снијега ангажовани су сви радници и механизација предузећа који одржавају проходност путева у оквиру зимске службе, речено је у Градској управи.
Екипе зимске службе изашле су на терен јутрос у 2.30 часова, а на градском подручју, гдје је висина снијега десетак центиметара, прво су чишћене улице првог приоритета.

У току је чишћење улица другог и трећег приоритета, те тротоара и паркинга у ужем градском подручју, а уколико не буде падавина до краја дана биће очишћене све површине предвиђене програмом рада зимске службе, кажу у Градској управи.

Екипе су и на сеоском подручју интервенисале према утврђеним приоритетима, а мањих проблема има у Љубачеву, Чокорским пољима и Голешима, гдје је у току рашчишћавање. Висина снијега у Љубачеву, Стричићима, Крминама, Агином Селу, Павићима и Колима је двадесетак центиметара, а на подручју осталих мјесних заједница на сеоском подручју десетак.

Грађани, власници и корисници пословних простора обавезни су да уклањају снијег и лед испред стамбених зграда и објеката.

Сви магистрални и регионални путеви на подручју Сарајевско - романијске регије су проходни, а саобраћај се одвија без посебних застоја и ограничења. Службе предузећа Рад и Романија путеви јутрос од 4 сата су на терену и одржавају улице, како у граду, тако и на прелазима. Опрема којом располажу је, како кажу, задовољавајућа. Надлежни апелују на возаче да возе опрезно и да држе одстојање између возила. Грађани Источног Сарајева немају притужби на проходност улица и тротоара.

У централним планинским дијеловима у наредним данима, очекују се обилније падавине. На Јахорини је тренутно 30  центиметара снијега.

Снијег који је пао протекле ноћи донио је бројне проблеме житељима општина југозападног дијела Српске. На планинским висоравнима завијани су локални путеви, а нека села остала су и без струје. Од јутарњих часова на подручју Мркоњић Града ангажоване су све комуналне службе. Магистрални и регионални путви, које одржава предузеће Мркоњић путеви су проходни, а на коловозу има угаженог снијега. 

На магистралним и регионалним путевима на подручју општине Фоча по коловозима има угаженог снијега и саобраћај се одвија успорено, али без застоја и већих тешкоћа. Висина снијега у Фочи је око пет центиметара.

Командир Саобраћајне полиције Фоча Зоран Вуковић каже да ни на планинским превојима сњежни покривач није много већи, те да зимске службе чисте коловоз и посипају со и абразивни материјал.

На правцу према Сарајеву, на планинском превоју Рогој, двије машине чисте пут, саобраћа се отежано, има угаженог снијега, који не ствара веће проблеме. На планинском превоју Чемерно, висина снијега је још мања, тако да ни тамо нема већих тешкоћа у функционисању саобраћаја.

У Дервенти се чишћење градских улица, тротоара и сеоских путева од првог овогодишњег снијега врши према приоритетима и нема већих проблема, речено је у општинском Одјељењу за стамбено-комуналне послове. Прилази ка већини јавних предузећа су очишћени и уклоњен је лед. И већина власника приватних радњи уклања снијег испред радњи.

Сви путеви на подручју општине Петрово које одржава предузеће Вода су проходни, а возила саобраћају успорено. Проходан је и пут првог приоритета од Добоја до манастира Озрен кога одржавају Путеви Републике Српске. Тренутна висина снијега је око десет центиметара.

Општина Петрово у зимском периоду одржава 77 километара путева првог приоритета у седам насеља општине. Путеви нижег приоритета одржавају се у договору са представницима мјесних заједница личним радом грађана, с тим што ће општина у том случају обезбиједити гориво за механизацију.

На подручју општине Теслић проходан је регионални пут, а механизација на терену чисти локалне путеве од снијега, чија је висина 45 центиметара. Директор комуналног предузећа Планум Роберт Ђукић каже да је до сада проходно 70 одсто локалних путева и да очекује да ће до подне бити очишћене све саобраћајнице. На терену је сва расположива механизација.

Сви регионални и магистрални путеви у Семберији и на Мајевици у дужини од 330 километара коју одржава предузеће Бијељина-пут су очишћени, проходни и ни на једној дионици нема застоја у саобраћају, рекао је директор предузећа Немања Тољ.

Он је навео да је чишћење тих путева почело јутрос око 3.00 часа, а ангажовано је свих 16 екипа. Путеви су поново посути током ноћи сољу да би се спријечило стварање поледице. Према његовим ријечима, предузеће располаже довољним количинама материјала за посипање путева.

У сриједу ујутро биће хладно и промјенљиво облачно вријеме с умјереним и јаким мразем, а на сјеверу и западу мало до умјерено облачно и хладно.

Током дана биће мало до умјерено облачно и прохладно уз сунчане интервале, уз постепено ново јаче наоблачење са сјевера. Према вечери и током ноћи очекују се слабе падавине.

Слична ситуација је и у Србији и Хрватској гдје овог јутра такође пада снијег, али метеролози најављују до вечери престанак падавина. Због радова на подручју Хрватске током дана саобраћа се успорено на граничним прелазима Брод-Славонски Брод и Орашје-Жупања. Метеоролози су најавили мјестимичне сњежне падавине, а на Јадрану кишу и локалне пљускове с грмљавином.

У већем дијелу Србије од ноћас пада снијег. У Београду је на периферији измјерен сњежни покривач од око пет центиметара, док је у центру града око три центиметара снијега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана