Смјештај у дому за старе скупљи и до 200 КМ

Данијела Бајић
Смјештај у дому за старе скупљи и до 200 КМ

БАЊАЛУКА - Грађани трећег животног доба који дане проводе у приватним старачким домовима у Српској мораће да издвоје и до 200 марака више мјесечно.

Поједини домови нове цјеновнике истакли су почетком јануара, док ће остали то учинити у наредним данима јер су, како тврде власници, цијене свега, од хране до лијекова, пелена и других мјесечних потрепштина, отишле у небо. На тај потез, кажу, додатно их је приморало повећање минималца.

Директорица Дома за старија лица “Златно доба” из Добоја Драшка Шкуљевић истакла је за “Глас Српске” да су цијене смјештаја у овој установи од 1. јануара увећане за 200 марака по кориснику, те да ће овај тренд бити настављен уколико трошкови буду и даље наставили да расту.

- Цијена смјештаја код нас се креће од 1.000 марака па надаље, све зависи од категорије корисника и здравствене његе коју захтијева. Никоме није у интересу да се домови затварају. Међутим, цијена живота расте и ми морамо некако да се уклопимо у то - казала је Шкуљевићева.

У бањалучком Дому за старија лица “Мој дом Пајићи” казали су да ће цијене смјештаја такође кориговати, јер издаци расту из дана у дан и немогуће је опстати у овим околностима.

- Наш план је да цијене смјештаја повећамо за 100 марака по кориснику иако је реалност много суровија. Свјесни смо примања наших пензионера, а домови су и до сада били много скупи за њих, тако да идемо са минималним повећањем и то искључиво за нове кориснике. За тренутне кориснике цијену смјештаја нећемо мијењати, бар за сада - нагласила је директорица овог дома Бранка Пајић и додала да смјештај сада кошта најмање 1.000 марака.

На овај корак се одлучио и власник дома “Наша породица” из Кнежице код Приједора Миленко Раниловић који каже да ће цијене ићи горе за најмање 200 марака.

- Цијене свега су отишле у небо, а ако томе додамо повећање минималца, корекција нашег цјеновника је неизбјежна. Како ће то поднијети корисници и њихова дјеца, која углавном финансирају смјештај, нисам сигуран, али немамо избора - казао је Раниловић. 

Он је истакао да би и цијена смјештаја од 2.000 марака за покретне кориснике у поређењу са тренутним трошковима била мала, док је издатке за непокретна лица, каже, немогуће поредити са садашњом ситуацијом.

- Само један радник мјесечно нас кошта око 2.000 марака, а замислите дом који има 15 и више запослених. С друге стране, користимо индустријску струју, а водимо се као установа социјалне заштите - рекао је Раниловић.

Браћа Стојковић из Бањалуке за смјештај оца у једном оближњем дому издвајала су близу 2.000 марака мјесечно, јер је у питању непокретна особа. Међутим, најављено поскупљење их је, каже млађи брат Раденко, натјерало да размисле и бригу о свом оцу подијеле тако што ће код сваког бити по два-три мјесеца.

- Немамо избора, јер трошкови и нашим породицама скачу, а он са пензијом од 420 КМ једва може да купи лијекове, а камоли било шта друго да плати - казао је Раденко. 

Тешка ситуација

Предсједник Удружења пензионера у Зворнику Бране Михајловић казао је да је ова популација у веома тешкој ситуацији и да половина њих има свега 300 марака примања мјесечно.

- Друштвено-политичка заједница ће се морати мало више ангажовати за нас пензионере. И до сада је била борба за смјештај у старачком дому, често су у помоћ ускакала удружења и породице, сада вјерујем да ће се мало ко усудити да, поред свих трошкова, издваја додатни новац и за то - казао је Михајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана