Смиљанић: У синдикалном чланству више од 7.000 радника

Срна
Смиљанић: У синдикалном чланству више од 7.000 радника

ЗВОРНИК - У области металске индустрије и рударства Републике Српске запослено је 15.000 радника, од којих су 7.000 чланови Гранског синдиката у овој области организованих у 30 синдикалних организација, рекао је данас у Зворнику предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Раденко Смиљанић.

Након састанка Републичког одбора Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске, Смиљанић је рекао новинарима да је поносан што се у овом синдикату, између осталих, налазе зворничка компанија "Алумина" и Рудник и термоелектрана "Станари" који су прошле године остварили укупан приход већи од 650 милиона КМ.

Он је нагласио да је у ове двије компаније запослено више од 2.500 радника, са зарадама знатно већим изнад републичког просјека.

Смиљанић је рекао да су на дневном реду сједнице имали пресјек стања у металској индустрији, те да су разговарали појединачно о свакој компаније и сусрели се са проблематиком која прати пословање тих компанија у Републици Српској.

"Имамо добрих примјера у пословању, прије свега Алумине и Рудника и термолелектране Станари, али исто тако има фирми које су у проблемима па су и даље са исплатом плата на законском минимуму, као и оних које имају потешкоћа да се уклопе у тај минимум", рекао је Смиљанић.

Смиљанић сматра да је неопходно да се у наредном периоду врати повјерење радника у Синдикат, да се јединство које је некада постојало у Синдикату врати на задовољавајући ниво и, наравно, да Синдикат увијек буде на страни радника, па и у најтежим ситуацијама. "Синдикат је једини ослонац који може да стане уз раднике и ако нема повјерења између Синдиката и радника онда је то велики проблем", рекао је Смиљанић и додао да је веома битно да повјерење радника у Синдикат остане на задовољавајућем нивоу.

Говорећи о висини најниже плате, Смиљанић је рекао да се Синдикат, у овом инфлаторном кретању цијена, мора и даље борити да кретање плата буде у корист радника. Смиљанић сматра да примања радника морају бити усклађена са њиховим животним потребама, јер је то, између осталог, и начин да послодавци имају задовољне раднике свих профила и квалификација, а не да остану без радне снаге која одлази у друге земље, најчешће због ниских примања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана