Смијењени извршни директори у Космосу

Марина Чигоја
Смијењени извршни директори у Космосу

Бањалука - Надзорни одбор Ваздухопловно-ремонтног завода "Космос" из Бањалуке смијенио је у петак тројицу вршилаца дужности извршних директора у овом предузећу, а идуће седмице требало би да буде расписан конкурс за избор комплетне нове управе.

На приједлог Владе РС смијењени су в.д. директора за техничка питања Грујо Богојевић, за економска питања Жарко Бован и за правна питања Милка Кецман.

За новог в.д. извршног директора за техничка питања именован је Ранко Мирошљевић, за економска Наташа Пеулић, док је фотеља извршног директора за правна питања остала празна. Надзорни одбор је задужио директора "Космоса" Драгана Илића да обезбиједи услове за несметано обављање послова до именовања новог в. д извршног директора за правна питања.

Предсједник Надзорног одбора Сретенија Мирошљевић рекао је "Гласу Српске" да је одлука донесена због тешког стања у "Космосу" и у консултацијама са Министарством индустрије, енергетике и развоја и Владом РС.

- Донијели смо и одлуку о расписивању конкурса за избор комплетне управе "Космоса". Конкурс би требало да буде расписан у току идуће седмице - казао је Мирошљевић.

Он је истакао да су радници "Космоса" и даље у штрајку, али је изразио наду да би он ускоро могао да буде обустављен.

- Проблем је што још није обезбијеђен новац за исплату плате коју су тражили, али очекујемо да би то врло брзо могло да буде ријешено - нагласио је Мирошљевић.

Предсједник Синдикалне организације предузећа "Космос", која окупља више од половине радника који су у штрајку, Жељко Николић казао је да су задовољни одлуком Надзорног одбора, али да и даље остају у штрајку. Он је отворио могућност да од понедјељка обезбиједе минимум процеса рада како не би угрозили постојеће уговоре.

- Када добијемо плату, наставићемо да преговарамо о другим захтјевима, а они се, прије свега, односе на питање здравственог и пензионог осигурања. Задовољни смо одлуком Надзорног одбора, јер је један од наших захтјева била и смјена комплетне управе. Очекујемо да ће конкурс за избор нове управе бити расписан у најкраћем периоду - казао је Николић.

Радници "Космоса" започели су штрајк 22. децембра 2014. године након што је низ плата које им предузеће дугује продужен на 14. Доприноси за пензијско-инвалидску заштиту им нису уплаћени за око седам година, а здравствено осигурање од априла прошле године.

Инспекторат

Инспекторат РС је приликом ванредне контроле у "Космосу" 19. фебруара забранио рад овом предузећу јер су утврдили да је 26 запослених пребачено на нова радна мјеста, а да при том нису обучени за тај посао. Поред тога, инспекторима није достављен на увид доказ о прегледу машина за рад. Инспекторат је у сриједу укинуо забрану након што је управа предузећа отклонила недостатке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 20 беба
Рођено 20 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана