Смањити сиву зону код пријаве радника и исплате плата

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић и представници републичког Савеза синдиката указали су на потребу наставка активности на смањењу сиве зоне у области пријаве радника и исплате плата кроз провођење цјелокупног новчаног износа које радник добија од привредног субјекта у легалне токове.

На састанку је оцијењено је да треба стимулисати одређене секторе у привреди који су у протеклом периоду исказали мању заинтересованост за овај вид субвенција, саопштено је из Министарства привреде и предузетништва Републике Српске.

Митровић је упознао представнике Савеза синдиката са ефектима додјеле подстицаја привредним субјектима који су повећали плате радницима, истичући да је по основу ове врсте подстицаја до сада одобрено више од 45,5 милиона КМ, који су највећим дијелом, 18,5 милиона КМ, исплаћени у области прерађивачке индустрије.

Он је навео да је досадашња анализа додијељених подстицаја указала на позитивна кретања када је ријеч о повећању плата радника, као и повећању броја запослених радника.

Министар је нагласио да ће реализацијом активности у 2023. години бити настављен континуитет у унапређивању пословног окружења и побољшању положаја радника.

Саговорници су разматрали активности Министарства привреде и предузетништва и Савеза синдиката, анализирали преговоре који се воде о износу најниже плате у Републици Српској, а једна од тема састанка била је реализација Програма економских реформи Републике Српске за период 2023-2025. године.

Представници Синдиката изложили су своје препоруке и приједлоге мјера за унапређење које ће допринијети побољшању положаја радника и појединим областима у привреди које је потребно додатно ојачати.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је ресорно министарство важан партнер с обзиром на то да су чланице Савеза грански синдикати који уједно припадају реалном сектору.

Састанку су присуствовали помоћници министра, док су у делегацији Савеза синдиката били потпредсједник Савеза синдиката Данко Ружичић, предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Владо Павловић и генерални секретар Савеза синдиката Горан Станковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана