Смањен број корисника којима је престало право на пензију

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЛЈИНА - Право на исплату пензије у прошлој години престало је за 13.353 корисника, што је смањен број у односу на претходне двије године, саопштено је из Фонда за пензијско-инвалидско осигурање (ПИО) Републике Српске.

У току 2021. године ово право је престало за 18.212 корисника, а 2022. за 15.112 корисника.

На смањење броја престанака права од 2021. године до 2023. године утицало је, између осталог, укидање обустављања исплата корисницима пензије са пребивалиштем у Србији због недостављања потврде о животу, која се сада врши електронском размјеном података, наводе из Фонда ПИО.

Када је ријеч о смрти корисника, током 2021. и дијелом 2022. године смртност је била нешто већа због посљедица вируса корона.

Из Фонда напомињу да права из пензијског и инвалидског осигурања престају када у току њиховог кориштења престану да постоје услови за остваривање тих права.

Право на пензију престаје у случају смрти корисника, а за мјесец у коме је корисник преминуо исплаћује се члановима породице за цијели мјесец.

Право на породичну пензију престаје удовици млађој од 50 година која ступи у брак, изузев ако је то право остварила због потпуне неспособности за привређивање.

Ако је ријеч о удовцу, право на породичну пензију престаје ако је млађи од 60 година, додају из Фонда ПИО.

Право на породичну пензију престаје и ђетету завршетком редовног школовања, као и студенту кориснику породичне пензије на редовном школовању, који у тренутку кориштења права наврши 26 година.

Из Фонда ПИО наводе да права из пензијског и инвалидског осигурања престају и у случају када се накнадно утврди да нису били испуњени услови за остваривање тих права.

Поступак за престанак права покреће се по службеној дужности без обзира на рок који је протекао од дана доношења рјешења којим је признато право. Права у складу са овим ставом престају од дана доношења рјешења о престанку права.

Уколико корисник коме је право престало поново поднесе захтјев за остваривање права на пензију, право се признаје према условима за остваривање права који су примјењивани на дан првог признавања права, и припада од дана подношења захтјева.

Корисник пензије може да поднесе захтјев за одређивање новог износа пензије на основу чињеница за које је сазнао или су наступиле након доношења рјешења о признавању права на пензију.

Нови износ пензије припада кориснику од дана подношења захтјева и не може бити нижи од достигнутог износа за мјесец у којем је захтјев поднесен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана