Служена литургија: Помен и сјећање на невине жртве у Дракулићу код Бањалуке

ГС
Служена литургија: Помен и сјећање на невине жртве у Дракулићу код Бањалуке

У Цркви Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Дракулић служена је литургија у оквиру обиљежавања 82 године од покоља више од 2.300 Срба, које су убиле усташе у овом и околним селима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Свету архијерејску литургију служио је викарни епископ Сава уз саслужење више свештеника Епархије бањалучке.

Литургији су присуствовали градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, потомци жртава усташког покоља, становници Дракулића и околних села, те представници удружења проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

Код Спомен-костурнице у Дракулићу биће служен помен за убијене Србе, а након тога је предвиђено полагање вијенаца и цвијећа.

Помену ће, између осталих присуствовати, предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и српски представници у заједничким институцијама БиХ.

Усташе су 7. фебруара 1942. године на монструозан начин, без испаљеног метка, убиле 2.315 Срба, међу којим 551 дијете у бањалучким насељима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац, пише РТРС.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Мирослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе сјекирама, ножевима и крамповима, без иједног испаљеног метка.

У роману "Дракулићи" покојног бањалучког новинара Јована Бабића, који је годинама истраживао овај злочин, истиче се да покољ над српским становништвом у селима око Бањалуке 1942. године представља геноцид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана