Служен помен за страдале у селу Чаваш

Срна
Служен помен за страдале у селу Чаваш

ЧАВАШ - У селу Чаваш у Поповом пољу, једном од највећих стратишта српског становништва у овом дијелу Херцеговине, данас је служен помен за 101 мјештанина којег су прије 80 година усташе убиле и бациле у јаму.

Међу српским породицама које су пострадале током овог злочина су Михићи, Милошевићи, Мијатовићи и Милетићи.

Тада је убијено више од двије трећине становника овог мјеста, а помен им је поред спомен-костурнице у присуству потомака служио парох љубињски Саша Којовић.

Којовић је рекао да су сви херцеговачки мученици, између осталих и страдало становништво из овог села, ове године уврштени у диптих светих.

"Потребно је да се сјећамо наших светих мученика, да учимо нашу дјецу и потомке о њиховом страдању, да долазе на оваква света мјеста", рекао је Којовић.

Он је додао да се његује култура спомена на српске жртве које су страдале 1941. године у Другом свјетском рату, па су у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Љубињу осликане фреске тих мученика у знак сјећања на њихово страдање.

Шћепо Милић из овог села, који живи у Канади, сваке године присуствује помену страдалим. У овом злочину је, прича, изгубио 14 чланове ближе родбине.

Он је истакао да се овај злочин никада не може заборавити, али да би волио да се никада не понови.

Влајко Милетић каже да је то био стравичан злочин када је затрто село, од 150 мјештана убијено је 101, односно све што се тада затекло.

"И старо и младо, све је убијено и бачено у јаму на најсвирепији начин. Мој дјед је изгубио жену и четворо дјеце. Цјелокупне породице су страдале", рекао је Милетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана