Служен помен погинулим војницима у Тузли

Срна
Foto: Срна

ТУЗЛА - Породице страдалих, преживјели учесници “Тузланске колоне” и делегације из Републике Српске одали су почаст на мјесту погибије страдалим војницима ЈНА на Брчанској Малти у Тузли, у присуству кантоналне полиције.

На мјесту погибије остављене су бијеле руже за погинуле војнике и запаљене су свијеће, а потом је служен помен.

И послије 30 године, породице и преживјели долазак на мјесто страдања стигли су у сузама, сагласни да се злочин, који је преносила телевизија, никада не смије заборавити.

Међу присутинима су министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, делегација Народне скупштине Републике Српске и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Након Тузле, на бијељинском градском гробљу Пучиле код спомен-костурнице у 12.30 часова биће служен парастос и положени вијенци и цвијеће, а за 12.45 часова предвиђено је обраћање званичника.

Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године мучки напале колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требала да напусти тузланску касарну.

У нападу из засједе убијена су 54 припадника ЈНА, 78 рањено, док су 44 припадника ЈНА заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.

Нападнута је 92. моторизована бригада ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне “Хусинска буна”.

“Тузланску колону”, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те “Зелених беретки”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана