Служен помен браћи Марчета

Срна
Служен помен браћи Марчета

НОВИ ГРАД, 9. ЈАНУАРА /СРНА/ - У насељу Сводна код Новог Града јутрос је служен парастос за браћу Марчета, који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату. Парастос на мјесном гробљу Липа служио је парох свођански Зоран Благојевић.

На споменик страдалих из породице Марчета положен је вијенац и прислужене су свијеће.

Душан Марчета погинуо је 1991. године на славонском ратишту, а двије године касније, 11. јануара 1993. године на Сувој Међи погинула си и његова браћа Драго и Боро.

Њихова мајка Кристина Марчета, која је умрла 24. јула 2005. године, за живота је одликована Орденом Милоша Обилића, Душан и Драго постхумно - Медаљом заслуга за народ, а Боро - Орденом мајора Милана Тепића.

Поред оца Радомира, мајке Кристине и страдале браће, у августу 2016. године сахрањен је и четврти син Зоран.

Полагање цвијећа и парастос код споменика браћи Марчета организује се сваке године поводом Дана Републике - 9. јануара, а у Сводни се сваке године у знак сјећања на браћу Марчета одржава меморијални турнир у малом фудбалу.

У оквиру свечане академије, која ће сутра бити одржана у Новом Граду поводом Дана Републике Српске - 9. јануара, биће приказан документарни филм "Није срце од камена јаче" аутора Недељка Лајшића посвећен Кристини Марчета из Сводне.

Аутор је рекао Срни да је филм говори о српском страдању, о првој мајци која је у минулом рату изгубила три сина.

Република Српска данас прославља 9. јануара Дан Републике и 31 година постојања.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана