Служен парастос за страдале војнике и цивиле из Трнова

Срна
Foto: Срна

ТРНОВО - Полагањем вијенаца и парастосом код централног споменика у Трнову данас је обиљежен Дан страдања српског становништва ове општине у којој је током Одбрамбено-отаџбинског рата убијен 101 цивил, а за одбрану огњишта живот положило 130 трновских бораца.

Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежју у Трнову положили су изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник општине Трново Драгомир Гаговић, Горан Тимотија из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Цвијеће су положили и представници борачких организација, те Црвеног крста Републике Српске.

Томић је рекао да су Бошњаци увијек бирали српске празнике да би нападали на Србе и никад нису водили рачуна о томе да ли је у питању цивил или војник.

"Неприхватљиво је то од наших дојучерашњих комшија", рекао је Томић.

Он је навео да код Бошњака и данас није видљива воља за договором.

"Захваљујући руководству Републике Српске неће добити оно што за чим теже. Неће доћи до употребе оружја и остварења њихових жеља да створе унитарну БиХ", поручио је Томић.

Он је рекао да су Срби дизали устанке када су им повећавани намети, али да данас, када им се покушава узети земља, неће узети оружје и борити се.

"Борићемо се законом и нећемо дати оно што је наше. Вјерујемо у руководство које нас води. Само Република Српска онаква каква је предвиђена Дејтоном. Мимо тога ни педаљ", рекао је Томић.

Он је додао да Републику Српску може само да спаси јака економија и слога која је посебно неопходна у овом тренутку како би Срби из свих проблема изашли јединствени.

Гаговић је рекао да се данас присјећају дана када је комплетно становништво ове локалне заједнице морало да тражи спас у збјегу према Калиновику.

"У односу на број становника, Трново је општина која је највише настрадала. То је ненадокнадиво", рекао је Гаговић.

Он је навео да је "старосна структура становништва у Трнову и данас лоша".

"Остало је највише стараца, али ми као локална заједница настојимо да задржимо млађу популацију кроз разне видове запошљавања и пружања помоћи", појаснио је Гаговић.

Он је навео да се у Трнову живи просјечно, као и у већини Републике Срске, те да је најбитније да је видљива брига власти.

"Помажемо свима којима је пензија испод 300 КМ, младима дајемо много више у односу на друге локалне заједнице", рекао је Гаговић и додао да се кроз популациону политику стимулативно дјелује и да има видљивих резилтата.

Тимотија је навео да нико није осуђен за злочине почињене над Србима у Трнову и околним селима Ледићи, Десеци, Пресјеница, Тошићи и Широкари.

Он је подсјетио да је на данашњи дан прије 33 године у селу Пресјеница 12 старица и стараца убијено тупим предметима, а у Ледећима дијете од 18 мјесеци и старац од 93 године.

Ћосић је рекао да је Трново најстрадалнија општина у Републици Српској.

"Трново је мучки нападнуто. Поубијани су цивили. Број људи говори о томе колике су размјере злочина", рекао је Ћосић.

Он је истако да је Трново данас стабилна општина, која не заборавља жртве рата и обиљежава значајне датуме и на тај начин враћа дуг људима који су дали своје животе.

На спомен-обиљежју на Рогоју данас ће бити служен парастос и положени вијенци за 69 српских војника из различитих крајева Републике Српске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана