Служен парастос блаженопочившем епископу Атанасију

Срна
Служен парастос блаженопочившем епископу Атанасију

ТРЕБИЊЕ - У Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу јутрос је служена Света архијерејска литургија и јутрење са парастосом, поводом двије године од упокојења умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија.

Литургију су служили владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, владика дизелдорфски и њемачки Григорије, архиепископ катарски Макарије и епископ новобрдски Иларион.

Владика Григорије рекао је да је блаженопочивши владика Атанасије цио свој живот био помен на Бога и "подсјећање на живот".

Епископ дизелдорфски и њемачки навео је да владика Атанасије увијек говорио да су за Бога сви живи.

-Данас када се присјећамо тог смиреног монаха и изванредног учитеља, треба да се подсјетимо на његову љубав према истини, што у његовом случају значи љубав према Христу - рекао је епископ Григорије.

Он је додао да на свијету има доста искустава али најважније је да нас је упокојени владика Атанасије научио да је потребно проћи и кроз смрт и кроз пакао, али да нам се није ту заустављати јер је Христос побиједио смрт.

Епископ Григорије је истакао да владика Атанасије није гледао земљу као што је други људи гледају и да је зато тако говорио о Херцеговини, Светој гори и цијелом свијету као Божијем свијету.

-Зато је могао да буде пророк јер је све видио кроз Христа - рекао је у бесједи епископ Григорије.

Владика је указао да је глас блаженопочивших епископа Атанасија и митрополита Амфилохија јачи и снажнији од земаљског.

У Требињу се данас завршава тродневно сјећање на владику Атанасија, поводом друге године од његовог упокојења, у оквору кога су одржани богослужбени, богословски, књижевни и умјетнички садржаји.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије упокојио се 4. марта 2021. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана