Случај малих богиња у Бијељини пали аларм

Анита Јанковић Речевић
Случај малих богиња у Бијељини пали аларм

БАЊАЛУКА, БИЈЕЉИНА - Епидемија морбила у Бијељини потврдила је стрепње љекара да ће се зараза из ФБиХ и региона прелити у Српску, а оно што забрињава епидемиологе је веома низак обухват имунизације дјеце, што би могло довести до ширења болести, упркос томе што се све могло избјећи правовременом вакцинацијом малишана, коју бројни родитељи занемарују или одбијају.

Епидемиолог у Дому здравља Бијељина Младен Грујичић каже за “Глас” да су мале богиње потврђене код троје малишана чије је здравствено стање добро и без компликација.

- Све троје дјеце су 2022. годиште, невакцинисани и самим тим веома осјетљиви. У наредном периоду можемо очекивати нове случајеве, односно раст броја инфицираних морбилама прије свега јер је у сусједној Тузли прије неколико седмица проглашена епидемија и немали је број заражених. Постоје индиције и да је двоје наших малишана вирус донијело из Тузле, јер су током јануара тамо боравили један дан. Оно што угрожава заједницу је што ни изблиза немамо довољан број вакцинисане дјеце, пожељно је 95 одсто а код нас је обухват имунизације знатно нижи - рекао је он.

Грујичић је навео и да је двоје од троје заражених малишана ишло у вртић, али да су из њих искључени чим је посумњано на заразу. 

- Малишани нису родбински повезани и на срећу таквог преноса за сада нема. Апелујем на родитеље да вакцинишу дјецу, јер је то бедем којим их штитимо, нарочито угрожену популацију, која из имунолошких разлога не може примити вакцину - појаснио је Грујичић.

Да су нови случајеви извјесни потврђују наводи директора бијељинског вртића “Чика Јова Змај” Славише Вујановић, који је за “Глас” рекао да је јуче ујутро једно дијете које похађа ову предшколску установу послато кући јер се сумња на мале богиње. 

 - Ријеч је о нашем приградском објекту у којем бораве дјеца од три до шест година. Дијете је искључено што је стандардна процедура када се примијете било какве промјене на кожи, повишена температура или неки други симптоми који указују на то да је дијете болесно - појаснио је Вујановић. 

Начелница Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство РС Нина Родић Вукмир апеловала је на родитеље да правовремено вакцинишу дјецу да би се на минимум свели и спријечили ризици од оболијевања.

- Очекујемо још обољелих у Бијељини и другим градовима. То су прва три овогодишња позитивна случаја, а лани смо имали два - рекла је она.

Упозорила је на то да је болест веома заразна па једна особа која носи вирус може да га пренесе на чак 20.

- Симптоми су осип по тијелу, температура и одређене компликације попут упала плућа, средњег уха... Најопасније су компликације на централном нервном систему. Ова болест може бити јако озбиљна и молимо родитеље да заштите своју дјецу, поготово ону која имају хронична обољења - рекла је Родић Вукмир и истакла да су мале богиње прије увођења вакцине биле једне од водећих узрока смртности дјеце од заразних болести.

Према њеним ријечима, неприхватљиво је што дио родитеља одбија и занемарује вакцинацију, за шта су предвиђене и високе новчане казне. Додала је да је обухват првом дозом МРП вакцине 69 одсто у 2022. години. 

Када је ријеч о великом кашљу, она је навела да има више од 75 пријављених обољелих, највише у Бањалуци те да су дјеца различитог вакциналног статуса - непотпуно вакцинисана или потпуно невакцинисана.

О имунизацији је јуче било ријечи и на сједници Владе РС, која је дала сагласност да се 4,38 милиона КМ дозначи Институту за јавно здравство за потребе финансирање обавезне имунизације.

- Анализом је уочено да је обухват вакцинације у првој години живота био више од 90 одсто, а у ревакцинацији између 65 и 76 одсто, што није довољно за остваривање колективног имунитета - наведено је у саопштењу Владе у којем стоји да је значајан пад обухвата у ревакцинацији комбинованом вакцином против дифтерије, тетануса, пертусиса, дјечије парализе и хемофилус инфлуенце, што доприноси повећању броја дјеце која нису комплетно вакцинисана и самим тим су осјетљивија када је ријеч о оболијевању.

Птичији грип

Коментаришући појаву птичијег грипа код лабудова у мјесту Доња Долина у Градишци Нина Родић Вукмир је рекла да је то болест животиња и да се никада није дешавао пренос са човјека на човјека, што је најважније.

- Оболијевале су особе у Азији које су радиле на узгоју перади. Код нас тога није било, а ситуацију ћемо пратити - рекла је она.

Угинуле лабудове, њих 25, у уторак су пронашли ловци, а на узроку пет животиња потврђен је вирус птичијег грипа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана