Слободан и Милинко у "Aлумини" деценијама раде без дана боловања

Срна
Foto: срна

ЗВОРНИК - Двојица радника зворничке компаније "Алумина" Слободан Василић и Милинко Видаковић више од три деценије раде без дана боловања.

Василић, руководилац смјене у погону мљевење боксита и упаравање, и Видаковић, бравар у радионичком машинском одржавању, ријетки су међу запосленима у "Алумини" који у својој радној каријери нису имали ниједан дан боловања. Кажу да им је за добро здравља и живот пун снаге, испуњен ведрином и свјежином, помогао квалитетан начин живота, без алкохола и цигарета. Василић 37 година долази из Шековића, ради у смјенама, на посао никада није закаснио, а љекару, како каже, није ишао и ни када је био прехлађен.

"Преболим то у ходу, јер није било већих здравствених проблема да би бих отишао на боловање", прича Василић и истиче да је фабрика његова друга кућа, а посао на првом мјесту. Радни вијек је почео као руковалац технолошке опреме, а посао који сада обавља захтјева одговорност, мобилност, максималну будност.

"Имамо добру екипу радника у погону, тако да ништа није тешко кад се налазиш у оваквом окружењу", навео је Василић и истакао добру сарадњу радних колега. Младим колегама је поручио да слушају инструкције старијих колега и да стекну вољу и однос према раду и фабрици у којој раде, па ни резултати неће изостати. Милинко Видаковић промијенио је неколико радних средина, али гдје год је радио, није одлазио на боловање.

"Имам 30 година радног стажа и нисам имао ни потребе да одсуствујем са посла због боловања", рекео је Видаковић, који у машинској радионици опслужује у завршној обради радионичког машинског одржавања. Прво запослење имао је у зеничкој "Жељезари", а касније путем Војске Републике Српске један период је радио и као демининер, затим у Агенцији за обезбјеђење, а потом у компанији "Алумина".

"Здравље је највеће човјеково богатство, чим има здравља може се и радити", сматра Видаковић, који је као добровољни давалац крви ову драгоцијену течност дао више од 30 пута. Из компније "Алумина" истичу да Слободан и Милинко с разлогом не скривају осмјех са свог лица. "Можда је тајна у томе што њима здравствена књижица не треба. Шта друго, него им пожељети да тако и остане…", навела је Служба за односе с јавношћу зворничке компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана