Шљивовице ће бити и за извоз

Данијела Бајић
Шљивовице ће бити и за извоз

БАЊАЛУКА - Након успјешне бербе шљива, власници дестилерија у Српској задовољно трљају руке јер ће, како кажу, ове године флаше напунити изузетно квалитетном ракијом, које ће довољно бити и за страно тржиште.

Производња ракије, кажу у дестилеријама, ове године је поранила, јер су воћари неких петнаестак дана раније почели са бербом шљива, која дуго није била квалитетна као овог љета.

Сувласник и директор дестилерије “Епоха” из Лопара Бојан Џувелековић каже за “Глас Српске” да је било много сунчаних дана због чега су шљиве пуне шећера.

- Због ранијег сазријевања воћа ми смо већ у завршној фази прераде. Остала је још једна сорта, али и то ће у наредним данима бити готово. Квалитет шљива ове године је на веома високом нивоу. Сигурно уназад три-четири године нисмо имали овако добре плодове, а и количине су задовољавајуће - казао је Џувелековић. Додао је да, поред домаћег тржишта, ракију пласира у Србију, Аустрију и Швајцарску, а од јесени његова шљивовица требало би да се нађе и на рафовима у Њемачкој.

- Цијена ракије је на прошлогодишњем нивоу, а литар се креће од 30 марака па навише, у зависности од сорте воћа, година одлежавања и слично - објаснио је Џувелековић. Додао је да ће у наредном периоду сигурно доћи до корекције цијена ракије, јер тешко да се могу уклопити, с обзиром на то да су знатно скочили трошкови производње. Према његовим ријечима, велике проблеме дестилеријама задају и произвођачи који раде на црно, чему би требало стати у крај.

Власник угљевичке дестилерије “Кристал” Горан Јелкић казао је да ће ове године њихова ракија први пут бити пласирана на страно тржиште, тачније у Србију.

- Са производњом ракије почели смо прије пет година. С обзиром на то да ракија у дрвеним бурадима треба да одлежи од четири до пет година како би била добра, тек на јесен почињемо са пласманом - казао је Јелкић.

Додао је да шљиве из њиховог воћњака никад нису биле боље, због чега ће, према процјени, ове године добити близу 5.000 литара ракије, док је прошла година била веома лоша.  

- Лани готово да нисмо ни имали шљива. И оно што је родило, није било богзна каквог квалитета - рекао је Јелкић, који је јуче обрао, а затим почео са пасирањем сорте црвена ранка, које до сада није било на подручју Српске.

Овогодишњим родом, квалитетом, али и цијеном ништа мање нису задовољни ни воћари. Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже да осим за ракију шљива ће ове године бити довољно и за конзум.

- Приноси су доста задовољавајући. Све што се произвело ове сезоне завршиће на тржишту и у хладњачама, гдје могу да стоје неко вријеме - казао је Дојчиновић, додајући да се откупне цијене крећу од 0,60 до 0,90 КМ по килограму.

Јабука и крушка

Драгоја Дојчиновић је рекао се ове године добро показала и јабука, док их је крушка баш изненадила.

- Крушка уназад неколико година није била овако квалитетна. Са сигурношћу можемо рећи да имамо велики проценат крушке прве класе - казао је Дојчиновић и додао да су дефинитивно најбоље прошли произвођачи јагода и трешања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана