Слиједи масовна процјена вриједности непокретности

Срна
Конференција о "Дигитално унапређење управљања земљиштем за европску будућност БиХ " у Бањалуци
Foto: Срна | Конференција о "Дигитално унапређење управљања земљиштем за европску будућност БиХ " у Бањалуци

БАЊАЛУКА- У Републици Српској у наредних пет година требало би да буде реализована масовна процјена вриједности непокретности у оквиру донаторског пројекта Шведске "Дигитално унапређење управљања земљиштем за европску будућност БиХ".

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИПП/ Републике Српске Драган Станковић рекао је да је масовна процјена вриједности непокретности нова надлежност ове управе.

"Дигитално унапређење управљања земљиштем за европску будућност БиХ је донаторски пројекат вриједности око 7,5 милиона КМ које ћемо користити са Федералном управом за геодетске и имовинско-правне послове", рекао је Станковић на конференцији за новинаре поводом отварања пројекта.

Он је изразио увјерење да ће, осим финансијских бенефита, пројекат допринијети и трансферу знања од колега из Шведске управе за картографију, катастар и земљишне књиге.

Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Жељко Обрадовић рекао је да ће реализацијом овог пројекта у бази свих података о парцелама убудуће бити и податак процјењене вриједности појединачне некретнине.

"Велики је допринос Владе Шведске сектору земљишне администрације у БиХ. Отворили смо многе регистре, као што су адресни и регистар цијена, дигитални архив, катастар комуналних уређаја и остало. У ФБиХ смо 2016. године имали 40 одсто бб адреса, данас имамо 14 одсто таквих адреса", навео је Обрадовић.

Добру сарадњу двије управе уз међународну подршку похвалио је и министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић који је истакао да Влада Српске уско сарађује са РУГИПП-ом као важним фактором за уређење система у Српској.

"Овдје имамо добар примјер сарадње између Републике Српске и ФБиХ и међународних фактора који су засновани на јасно дефинисаним уставним надлежностима ентитета", рекао је Шулић.

Директор за међународне пројекте у Шведској управи за картографију, катастар и земљишне књиге Микаел Лиље рекао је да је циљ да геодетске управе постану модерније, транспарентније и ефикасније и да допринесу економском и социјалном развоју.

Он је оцијенио да је досадашња сарадња са ентитетским управама на четири пројекта допринијела јачању капацитета и транспарентности сектору земљишне администрације.

"Дигитално унапређење уррављања земљиштем за европску будућност БиХ" је донаторски пројекат Шведске који се реализује уз подршку Шведске управе за картографију, катастар и земљишне књиге, посредством Шведске развојне агенције и Амбасаде ове земље у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана