Слиједе јавне расправе о спорним одредбама закона: Шанса за заштиту традиционалне породице и жена

Данијела Бајић
Слиједе јавне расправе о спорним одредбама закона: Шанса за заштиту традиционалне породице и жена

БАЊАЛУКА - Грађани широм Српске имаће прилику да изнесу своје ставове и мишљења о заштити од насиља у породици и насиља према женама, што је, како кажу у удружењима, најбољи начин да спорна рјешења у Нацрту закона који дефинише ову област, а којим се у РС први пут уводи појам фемицид, буду елиминисана.

Наиме, двадесетак удружења грађана затражило је повлачење Нацрта закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама тврдећи да би нови прописи штитили права ЛГБТ особа односно и оних који се осјећају или изјашњавају као жене, а по биолошком полу то нису.

Поред увођења родне идеологије, према њиховим тврдњама, Нацрт садржи и друге одредбе које сматрају вишеструко штетним за породицу, између осталог, изједначавање малољетница са одраслим женама, чиме би им се  умањила постојећа правна заштита, јер дјеца уживају већу правну заштиту него пунољетни.

У Министарству породице, омладине и спорта РС истичу да ће, цијенећи мишљење одређеног дијела јавности Српске, у наредном периоду, прије израде приједлога овог закона, организовати округле столове у Бањалуци, Добоју, Требињу, Бијељини и Приједору на којима ће грађанима, између осталог, закон бити детаљно представљен.

- Радна група за израду приједлога закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама размотриће све приједлоге и мишљења изнесена током округлих столова и имати их у виду при изради приједлога закона - казали су у овом министарству и подсјетили да је Нацрт закона једногласно усвојен на сједници Народне скупштине РС прошле године, те да је у току израда приједлога о којем ће расправљати посланици прије усвајања.    

Предсједница удружења “Родитељи ЗА права дјеце” из Бијељине Јелена Сарафијан казала је за “Глас” да је задовољна што је иницијатива грађана добила подршку представника највиших институција, те ће настојати да искористе сваку прилику да учествују на тим расправама.

- Надамо се да ће нацрт закона бити коригован и максимално прилагођен нашим примједбама на које смо указали у отвореном писму које смо уз образложење доставили свим надлежним институцијама - казала је Сарафијан, изразивши наду да ће се доћи до најбољих законских рјешења која ће бити у интересу породице и жена. 

Предсједник Српске Милорад Додик подржава став удружења грађана који траже измјене одредаба поменутог Нацрта закона.

- Сматрам да закон истински треба да заштити права жена, те су ове примједбе представника сасвим оправдане. Неприхватљиво је да се на овај начин на мала врата уводи родна идеологија, зато закон треба прецизније да дефинише и начела традиционалне породице, јер управо у таквој породици треба да одгајамо нашу дјецу, као најбољем окружењу - истакао је Додик на друштвеној мрежи “Икс”.

Премијер РС Радован Вишковић рекао је да ће прописи штитити и гарантовати традиционалне породичне вриједности и вјерска права и слободе.

- Неће бити дозвољено да се на овај начин покушају уводити неке одредбе које нису прихватљиве и циљ је заштитити породицу и породичне вриједности јер су стуб сваког здравог друштва - истакао је Вишковић.

Нулта толеранција

У Министарству породице, омладине и спорта РС кажу да се при изради Нацрта водило рачуна да овим законским рјешењем заштити све жртве насиља и да пошаље поруку да у Српској постоји нулта толеранција према насиљу.

- Ни на који начин овим документом није угрожена породица као основна ћелија друштва, а намјера је да се прописима насиље искоријени из сваке породице - казали су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана