Славље без петарди: Опасне, штетне и нимало кул – рецимо НЕ петардама!

Г.С.
Славље без петарди: Опасне, штетне и нимало кул – рецимо НЕ петардама!

Не желимо да видимо ниједну преплашену бебу, дијете, особу са инвалидитетом, старију особу, животињу, која ће најљепши и најбезбрижнији дио године провести у страху и паници због петарди. Пиротехничка средства остављају трајне физичке, менталне и емоционалне посљедице, негативно утичу на психичко стање, узнемиравају и изазивају стање стрепње, страха, панике, напетости, стреса и анксиозности, а нова кампања „Опасне, штетне и нимало кул" има за циљ свим рањивим групама становништва обезбиједити што мирније, угодније, безбрижније и срећније празнике.

Вријеме је да заборавимо призоре престрављених животиња, које у стању шока добијају тешке симптоме опасне по живот и бјеже од својих власника, паса луталица који подлијећу под аута, беба које неутјешно плачу и плаше се, трудница чија тијела доживљаваљу шок због неприродних и прегласних звукова, те да напокон дочекамо празнике без дима, експлозије и неприродне гласне буке.

Званични податак је да сваке године на свјетском нивоу угине више од 5.000 паса од срчаног удара, изазваног страхом од петарди. Колико милиона људи који болују од ПТСП-а, епилепсије, анксиозности, поново доживи трауму или панични напад када чују звук петарди, не можемо ни претпоставити. Опекотине коже, ампутације прстију и шаке, као и повреде очију и лица су најчешче повреде изазване руковањем петарди и пиротехничким средствима.

Апел свим родитељима је да дјеци не купују пиротехничка средства, јер истраживања показују да петарде највише користе управо малољетне особе, које највише и страдају од њих. Забрињавајућа је чињеница да готово половину повријеђене дјеце од стране петарди и пиротехничких средстава чине дјеца до 16 година, а дјечаци бивају повријеђени од руковања патардама 3 пута више него дјевојчице.

Није довољно смањити употребу пиротехничких средстава током празника, једино трајно рјешење је њихова потпуна забрана и престанак употребе, а многе земље свијета су већ забраниле употребу пиротехничких средстава, поготово петарди. Закон и надлежни органи су задужени за спровођење тог закона и новчано кажњавање за употребу петарди и пиротехничких средстава, а на свим грађанима је одговорност да празнике славимо без петарди, које су гласне, штетне, опасне и нимало кул.

Према актуелном закону, ко употријеби пиротехничка средства на мјестима и на начин, који изазива узнемиреност грађана, биће новчано кажњен од 300КМ до 900КМ/1.200КМ. Казна је минорна, када знамо да поред свега наведеног, петарде доводе и до удисања отровних испаравања и  трајног загађења ваздуха.

Иницијатори нове друштвено-одговорне кампање „Опасне, штетне и нимало кул" су креативна агенција ПлаyТеам и Аниматица студио. Кампању подржавају бројна удружења, организације, јавне личности и грађани, а има један најважнији циљ - славље без петарди! Како би ово било могуће, неопходна је подршка цијелог друштва. Покажимо да су петарде ружна прошлост и да мислимо једни на друге, славећи у миру и весељу. „Срећни празници уз славље без петарди!"

За почетак, потпиши петицију за забрану употребе петарди: https://bit.ly/3GOlQ2u

Више информација о кампањи доступно на website-у: https://petardenisukul.com/

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана