Славимо великог пророка: Да не бисте навукли несрећу једно не смијете да радите, вјерницима се то не прашта

ГС
Славимо великог пророка: Да не бисте навукли несрећу једно не смијете да радите, вјерницима се то не прашта

Каже се да је нероткиња Ана исплакала Самуила од Бога и посветила га њему, када је напунио три године.

Ово је његова бесједа: "О како је промјенљиво срце човјечје! Но од свих промјена његових једна је срамнија од најсрамнијих, а то је: када вјерни постане невјерни. И од свих промјена његових једна је славнија од најславнијих, а то је: када се невјерни обрати и постане вјерни. Покај се прије него што смрт затвори врата твога живота и отвори врата Суда. Покај се прије смрти, а пошто не знаш час смрти, покај се данас и сад, и престани понављати гријех свој."

Живећи у Силому, код ковчега завјета, Самуил је доживио у 12. години истинито откровење од Бога о казни, која је предстојала дому првосвештеника Илије због неваљалства његових синова Офнија и Финеса.

То откровење се ускоро и збило: Филистејци потукоше Израиљце, убише оба сина Илијина и заплијенише ковчег завјета. Када је вјесник саопштио ову несрећу Илији, овај паде мртав на земљу и издахну у 98. години старости. Исто се догодило и са његовом снахом, женом Финесовом.

Од тада, наредних 20 година Израиљци су били робови Филистејцима, а Бог је послао Самуила да народу проповиједа покајање, ако жели да се спасе од непријатеља.

Народ је тако успио да одбаци туђе идоле, којима је служио, а онда признао Самуила као пророка, свештеника и судију. Тада је Самуил пошао с војском на Филистејце и с Божјом помоћу их је све побио и ослободио земљу и народ.

Самуил је потом мирно служио свом народу до старости. Видевши га остарелог, народ му рече да им постави цара на своје мјесто. Узалуд је Самуил одвраћао народ од тога говорећи му да је Бог једини њихов цар - народ је остао при свом тражењу.

Обичаји и вјеровања

Сви хришћани који славе овог великог свеца држе се увјерења да на данашњи дан не би требало радити ниједну срамну ствар, а нарочито олако узимати добро које ти други чине, да вас не би пратила несрећа!

Будите захвални људима, не будите малодушни.

Ако се неко не хвали што вам је помогао и не тражи награду за то, не будите ситне душе, цијените његов труд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана