Слађана Танасић за "Глас": И на прољеће експериментална мала матура

Данијела Бајић
Foto: Д. Поздеровић

Експериментална мала матура биће одржана и ове школске године у свим основним школама у Српској, а с циљем подизања нивоа квалитета у образовању и васпитању у плану је интензивно стручно усавршавање наставника из цијеле Српске.

Рекла је то у интервјуу за “Глас Српске” директорица Републичког педагошког завода (РПЗ) РС Слађана Танасић истичући да је циљ експерименталног спровођења увјежбавање дефинисаних начина реализације мале матуре која је веома комплексна.

Према ранијим плановима, од школске 2020/2021. године мала матура требало је да буде обавезујућа гдје би се резултати вредновали приликом уписа ученика у средње школе. Међутим, због вируса корона то није било могуће па је и експериментална мала матура била на трогодишњој паузи.

Танасићева је нагласила да ће на прољеће бити реализована и спољашња провјера знања међу ђацима петог разреда.

- Резултати претходних провјера достављени су ученицима и наставницима који су учествовали у провјери знања. Занимљиви су и корисни како РПЗ-у, тако и школама које резултате могу и треба да користе за унапређење рада - казала је Танасићева.

ГЛАС: Током љета су најављени нови и иновирани наставни програми. Шта се од тога реализује у овој школској години?

ТАНАСИЋ: Процес реформе предшколског, основног и средњег васпитања и образовања започео је 2020. године. У обавези имамо израду наставног плана и програма за гимназију, која тек треба да буде обухваћена реформом, а у 2024. години радићемо и на изради наставних програма за неколико предмета у основној школи. У наредном периоду предстоји нам евалуација наставних програма који су сукцесивно реформисани и увођени од 2020. године до данас. Кроз евалуацију дефинисаће се и евентуалне измјене и унапређења која се покажу као оправдана и неопходна. Реформа је од почетка рађена у сарадњи са послодавцима, али и стручњацима из различитих области што треба послужити као гарант доброг квалитета наставних програма.

ГЛАС: Према тврдњама родитеља у појединим уџбеницима има грешака, да ли су пријављене РПЗ-у и шта се ради по том питању?

ТАНАСИЋ: Наша улога у тој активности је веома мала због чега препоручујемо свима који уоче грешке у уџбеницима да исте доставе Заводу за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево. Заједно са Министарством просвјете и културе РС, ми, као и Завод, смо јасно опредијељени и желимо да уџбеници буду што прихватљивији ученицима и да све информације и подаци у њима буду тачни и релевантни. 

ГЛАС: У свјетлу овогодишњих негативних дешавања у школама у региону, па и Српској, како коментаришете понашање насилних ђака?

ТАНАСИЋ: Живимо у изазовним и чудним временима и дошао је моменат у којем свако од нас, без обзира којим послом се бави, треба да се запита шта је то што као појединац могу да урадим да нам буде боље. Завод жели да дјелује превентивно и то и радимо од 2016. године. Овај проблем нико не може да ријеши сам, потребна је сарадња породице, школе, РПЗ-а и министарства. Имамо добро осмишљен програм којем је приоритетни задатак превенција насиља и у посљедње вријеме смо имали низ активности које су подразумијевале предавања или радионице са родитељима, а биле су усмјерене на скретању њихове пажње на изазове који вребају дјецу.

ГЛАС: Које кораке је РПЗ предузео по питању немилих дешавања у школама?

ТАНАСИЋ: Реализовали смо четвородневне обуке за 50 одјељенских старјешина из бањалучких основних школа које су имале за циљ јачање васпитне улоге школа кроз сараднички однос школе, одјељенског старјешине и родитеља. Нежељена или неприхватљива понашања могуће је спријечити само заједничким радом и преузимањем одговорности цијелог друштва за онај дио који је наша обавеза и одговорност. Квалитетном сарадњом, разговором и повјерењем све је могуће ријешити. Родитељи треба да буду подршка својој дјеци, да проводе квалитетно вријеме с њима и буду им инспирација за праве вриједности у животу. Наставници, међутим, морају бити свјесни одговорности коју носи њихов позив, да су привилеговани да васпитавају туђу дјецу. Тим родитеља и наставника представљају кључ успјеха и неопходно је да сарађују.

ГЛАС: Ове године именовани сте за директора РПЗ-а. Који су Ваши циљеви за даљи рад те институције?

ТАНАСИЋ: У Заводу сам запослена дуги низ година и радила сам на различитим позицијама, од инспектора-просвјетног савјетника, руководиоца одјељења, помоћника директора. Постепени развојни пут ставља ме у позицију да осјећам већу одговорност сада на позицији директора. РПЗ ће наставити добар тренд који је грађен претходних година и деценија, али ћемо радити и на унапређењу свих сегмената које препознамо као недовољно добре.

Корона

ГЛАС: У јавности се провлаче информација да су ђаци у Српској током пандемије вируса корона попустили у учењу. Има ли у томе истине?

ТАНАСИЋ: Период короне је период којег се већина људи, не само у Српској, већ и у свијету не жели ни сјећати. Пандемија је на сваког дјеловала различито, а нарочито осјетљива категорија су дјеца, односно ученици на које је тај период оставио бројне посљедице. Нисмо ни свјесни како ће се и када тек манифестовати. Наставницима је онлајн настава дала задаћу да се у сљедећим школским годинама баве садржајима из ранијих разреда, како би их ђаци усвојили, тачније били способни да усвајају нова знања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана