Слабија туристичка сезона у Вишеграду

GS
Foto: Instagram

У односу на претходне године Вишеград биљежи пад броја туриста. Главни разлог слабије посјећености је нови ауто-пут који повезује Колашин и Подгорицу, што је скратило пут туристима из Србије до Црне Горе и потенцијално их одвратио од доласка у Вишеград.

"Сезона јесте мало слабија него претходних година. Можда је разлог томе и аутопут који је отворен Колашин – Подгорица, па нас заобилазе те туре које иду у Црну Гору, на приморје, јер је тамо сад из Србије ближе да иду тим ауто-путем него овамо. Има још читав август па се надамо да ће се извући сезона. За разлику од претходних година, гдје се преко љета није могао наћи слободан кревет у Вишеграду, сада смо ту на 70 – 80 одсто смјештајног капацитета“, рекао је Дарко Крсмановић, замјеник директора Туристичке организације Вишеград.

Иако се биљежи пад броја туриста, туристичка понуда није била никад богатија.

„Ми издајемо даске и кајаке, а иначе се бавимо и планинарењем, организујемо кратке хајкинг туре. Вишеград стварно може да се похвали природним богатствима. Ми имамо највеће станиште  Панчићеве оморике, имамо ријеку Дрину, кањон Дрине, имамо кањон Рзава, остатке тих старих градова, тако да мислим да стварно има шта да се види“, истакао је Дејан Фортуна, центар за активни туризам кањон „Адвенчерс“ Вишеград.

Из ове општине наду полажу приближавању аутопута Ужицу и Златиборској петљи, који ће побољшати квалитет пута за све који желе да дођу у Вишеград, каже начелник Младен Ђуревић, те се нада се да ће та брза цеста бити реализована у догледно вријеме.

„Већина оних који иду према Црној Гори или зими према Јахорини, остају у Вишеграду. Много је случајева да то нису само туристи на дневном нивоу, већ и туристи који остају преко викенда, а све већем броју се одлучује да остане пет до седам дана. То показује да имају шта да виде у Вишеграду и да постоји много садржаја који их задржавају тај број дана у нашој општини“, изјавио је Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград.

Упркос тренутним изазовима, Вишеград остаје атрактивна дестинација због својих природних љепота и културних знаменитости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана