Шкрбић: Ригорозним мјерама стати у крај трговању дипломама

Срна
Шкрбић: Ригорозним мјерама стати у крај трговању дипломама

БАЊАЛУКА - Незаконито издавање и недозвољена трговина факултетским дипломама најкардиналнији је облик штете која се може нанијети друштву, те држава треба да буде ригорознија и предузме мјере како би стала у крај овим појавама, сматра декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић.

Шкрбић је поручио да је трговање дипломама за сваку осуду, те напоменуо и да многе земље у свијету имају сличан проблем.

"Направили смо највећу штету свом народу и друштву, јер смо приватизовали три области које никако не смију да иду у руке приватника, а то је школство, судство и здравство.

То смо дали у приватне руке, и то људима који су исто тако купили диплому и они сада нечему као уче нашу дјецу", рекао је Шкрбић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да су се тако у друштву појавили људи са лажним дипломама и знањем, те да је друштво само себи направило штету.

"Ово је јединствена прилика да држава то заустави и каже да нема више приватног образовања, те да покупује приватне универзитете и да свако ко упише факултет мора да научи једнако добро", рекао је Шкрбић.

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ ухапсили су 11 лица у акцији "Кластер" усмјереној на сузбијање организованог криминала и системске корупције, повезаних са незаконитим издавањем и недозвољеном трговином факултетским дипломама на подручју БиХ. Акција је реализована на подручју Бањалуке, Бијељине, Источног Сарајева, Приједора, Козарске Дубице, Брчког, Травника и Мостара, а претреси су извршени на 18 локација, и то девет стамбених објеката и покретних ствари физичких лица и девет високошколских установа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана