Шкрбић: Породична медицина - стуб здравственог система сваке државе

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Декан бањалучког Медицинског факултета Ранко Шкрбић рекао је да је породична медицина стуб здравственог система сваке државе, због чега примарна здравствена заштита треба да буде стуб развоја здравственог система.

Након радног састанка у Бањалуци катедри за породичну медицину медицинских факултета Бањалука, Љубљана и Сарајево, Шкрбић је рекао новинарима да је разговарано на тему оснаживања породичне медицине кроз хармонизацију наставних планова и програма три факултета, те остваривање могућности њихове међусобне сарадње.

"Имали смо прилику да разгорамо о додипломској настави за студенте медицине, те о постдипломском усавршавању ослањајући се на улогу и потребу специјализација за породичну медицину због велике потребе здравственог система у БиХ, Европи и свијету", истакао је Шкрбић.

Он је рекао да постоји мањак доктора породичне медицине у Словенији и БиХ, као и у другим земљама.

"Владе морају подићи ниво заинтересованости за ову атрактивну специјализацију како би омогућили довољан број стручњака који могу да изнесу здравствени систем, посебно примарну здравствену заштиту", поручио је Шкрбић.

Шкрбић је подсјетио да је породична медицина изнијела велики терет пандемије ковида 19, истичући да би болнице биле претрпане и морталитетна слика би била далеко тежа него што је била током пандемије да није било породичне медицине.

Декан Медицинског факултета у Љубљани Игор Шваб рекао је новинарима да породична медицина има велики значај у здравственом систему, истичући да се ова институција залаже за сарадњу са Медицинским факултетом у Бањалуци, подјелу искустава и унапређење наставе.

Он је нагласио да су договорене основне идеје у вези са размјеном студената и наставника, а биће говора и о сарадњи истраживања и допунских студија.

Шеф катедре породичне медицине Медицинског факултета у Сарајеву Заим Јатић рекао је да овај факултет дуже вријеме сарађује са Медицинским факултетом Бањалука на заједничким истраживачким пројектима, писању одређених уџбеника, стручних публикација.

"Очекујем да се у будуће између ова три факултета настави сарадња у погледу размјене студената, наставника и докторанада", истакао је Јатић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана