Школе најважније оружје очувања Срба у дијаспори

Срна
Foto: Срна

БЕЧ- Ђаци свих 30 "Просвјетиних" допунских школа српског језика у Аустрији обиљежили су Видовдан и додјелом диплома завршили десету школску годину, саопштено је из ове организације.

Мрежа "Просвјетиних" допунских школа српског језика у Аустрији је током јуна, уочи Видовдана, организовала низ значајних активности, а на дан тог значајног српског празника њени ђаци учествовали су на видовданским прославама и академијама широм Аустрије.

Оснивач и руководилац школе Срђан Мијалковић је на централној прослави у Храму Светог Саве у Бечу подијелио дипломе ђацима и најмлађим полазницима предшколске "Мале причаонице", пјевао је "Мали хор Просвјете", а ђаци су рецитовали своје омиљене стихове.

"Памтимо Видовдан јер нас он чини онаквима какви смо. Тај дан је симбол борбе за свој народ, наш дан сећања и трајања. И ви се децо, учењем, трудом, памћењем косовских јунака, српских витезова, знањем српског језика сада борите за себе и свој народ, да не нестанемо и заборавимо ко смо. Зато су школе најважније оружје очувања нашег народа у дијаспори", истакао је Мијалковић.

Мијалковић је поручио да Видовдан уједињује, јер се тога дана сви Срби, свуда, сјете својих видовданских хероја, без којих их данас не би било.

Наставнице "Просвјетиних" школа из Беча су током оовг мјесеца у сарадњи са колегиницама и колегама из разних дијелова Аустрије организовале низ посјета Бечу за ученике "Просвјетиних школа" из других градова широм ове земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана