Школа "Вук Караџић" побједник међу 82 школе у БиХ

Срна
Школа "Вук Караџић" побједник међу 82 школе у БиХ

ДОБОЈ - Школски пројекат добојске Основне школе /ОШ/ "Вук Стефановић Караџић" освојио је прво мјесто на такмичењу на којем су учествовале 82 основне школе у БиХ, које је на тему "Поносни на своју школу" организовао ОЕБС у БиХ.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брајан Агелер је током данашњег уручења сертификата у Добоју похвалио ученике ОШ "Вук Стефановић Караџић", а њихов пројекат изградње инклузивног школског игралишта оцијенио импресивним.

"Ради се о заиста импресивном простору за одмор, дружење и рекреацију, и заиста се надамо да ће Министарство просвјете и културе Републике Српске искористити овај позитиван примјер како би и друге школе подстакло да иду њиховим стопама", изјавио је новинарима Агелер.

Директор Школе Љубиша Благојевић каже да освајањем прве награде школа добила паметну таблу и пројектор.

Он појашњава да су ученици преко Савјета ученика својевремено покренули иницијативу санације и адаптације постојећег, а неусловног школског инклузивног игралишта, што је и реализовано освајањем првог мјеста на конкурсу "Промоција физичке активности код дјеце са потешкоћама" који је расписала Европска комисија.

"Пошто је сва иницијатива и процедура кренула од Савјета ученика, ми смо на основу тога и аплицирали на конкурс ОЕБС-а", навео је Благојевић.

Он каже да је школа снимила и поставила на свој Јутјуб канал промотивни спот о инклузивној школској пракси како би мотивисале и друге образовне установе.

Предсједник Савјета ученика школе Анђела Кнежевић каже да су на реализацији пројекта адаптације инклузивног игралишта, која је трајала око двије године и коштала око 50.000 евра, биле укључене и остале школске секције.

"Јако ми је драго што дјеца са потешкоћама нису више запостављена и што могу да раде вјежбе", изјавила је Кнежевићева.

Ученица четвртог разреда Ивана Ђурашиновић, која за кретање користи инвалидска колица, каже да је срећна и да често борави на инклузивном игралишту, гдје се осјећа као и друга дјеца.

Данашњој свечаности присуствовали су и представници Министарства просвјете и културе Републике Српске, који се нису обраћали медијима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана