Скоко: У првој половини априла тематска сједница о Трговској гори

Срна
Скоко: У првој половини априла тематска сједница о Трговској гори

БАЊАЛУКА- Одбор за заштиту животне средине Народне скупштине Републике Српске у првој половини априла одржаће тематску сједницу о заштити становништва и простора Републике Српске и БиХ у близини Трговске горе, на којој Хрватска намјерава да одлаже нуклеарни и радиоактивни отпад, саопштио је предсједник овог одбора Максим Скоко.

Скоко је рекао новинарима да ће на тематску сједницу Одбора бити позвани представници свих институција које се баве овим питањем, тимова који се баве правним и стручним питањима, представници ресорних министарстава.

"Намјера Одбора је да скренемо пажњу и да додатно појачамо активности свих оних који су одговорни на нивоу институција Републике Српске и БиХ за досљедну одбрану и заштиту интереса Српске и БиХ, прије свега заштиту здравља и безбједности становништва и животне средине на том подручју", истакао је Скоко након данашње сједнице Одбора.

Скоко је рекао да је иницијативу за одржавање тематске сједнице Одбора покренуо члан овог Одбора Миланко Михајилица који живи на подручју Новог Града. Михајилица је рекао да је крајње неприхватљива намјера Хрватске да одлаже нуклерани и радиоактивни отпад на простору Трговске Горе у непосредној близини границе Републике Српске и БиХ.

"Важно је да парламент Републике Српске путем својих одбора на тематским сједницама расправља о одређеним питањима која су суштински значајна за Републику Српску", истакао је Михајилица.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана