Скандалозна одлука министарства о обустави социјалне помоћи од 1. марта

Srna
Foto: ilustracija

ДРВАР - Министарство рада, здравства, социјалне заштите и избјеглих Ливањског кантона упутило је обавјештење општинама Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово да ће од 1. марта обуставити исплате средстава корисницима социјалне помоћи, што у овим локалним заједницама оцјењују скандалозном и катастрофалном одлуком.

У допису који је потписао кантонални министар рада, здравства, социјалне заштите и избјеглих Момчило Бајић наводи се да општина Дрвар није поступила по извјештају овог министарства о извршеном стручном надзору над општинском Службом за општу управу и друштвене дјелатности од 23. септембра 2021. године. Начелник општине Дрвар Душица Рунић, која је раније упутила Општинском вијећу приједлог одлуке о оснивању центра за социјалну заштиту, али је одборничка већина одбила, рекла је Срни да министар Бајић добро зна све то.

"Министар Бајић врло добро зна да је општина Дрвар почела радити тражену ревизију корисника сталне социјалне помоћи, да је тај процес увелико у току, да смо превазишли низ кадровских и других проблема како бисмо поступили по упутству које је прошле године доставио и како бисмо овај важан сегмент друштва ставили у нормалне оквире, зна да смо планирали средства у буџету за центар за социјалну заштиту, зна да је дао сагласност на одлуку о формирању центра, али исто тако зна да је скупштинска већина одбила да подржи овај приједлог", навела је она.

Рунићева истиче да ће због оваквог поступка кантоналног министра трпјети корисници социјалне помоћи, који постају жртва политичких предизборних активности. "Министар је стао на страну кантоналних властодржаца којима је циљ на било који начин ослабити повратничку популацију, како би били лакши и једноставнији инструмент манипулација на предстојећим изборима", каже Рунићева.

Начелник општине Босанско Грахово Урош Ђуран изјавио је Срни да ће одлука о укидању социјалне помоћи угрозити живот корисника социјалних давања, јер им је и поред те новчане помоћи потребно друго давање да би обезбиједили минимум егзистенције. Вршилац дужности директора Центра за социјални рад из Гламоча Илијана Радановић рекла је Срни да тренутно у Гламочу око 200 лица прима социјалну помоћ. "Ова одлука је катастрофална за наше кориснике без обзира ко су и одакле су, да ли су у питању Срби, Хрвати или Бошњаци. Нашим корисницима то је основни услов за опстанак", нагласила је Радановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана