Сјећање на хероје: Комеморација у Рогољима

Милан Вујић
Сјећање на хероје: Комеморација у Рогољима

ГРАДИШКА - Код Спомен-комплекса у Рогољима данас је одата почаст погинулим борцима из овог краја у Првом и Другом свјетском рату као и Одбрамбено-отаџбинском.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да се на овом мјесту може сагледати трагична историја српског народа у овом мјесту, али и на цијелом подручју Градишке и Републике Српске.

-Ово мјесто у Рогољима је један од доказ о страдања Српског народа који је увијек био на страни правде, демократије и борио се за своја права али и права других народа који живе на нашим просторима - рекао је Аџић.

Он је додао да је трагично што неке земље желе радити ревизију српске историје и називају српски народ геноцидним, што он никад није био.

Предсједник СУБНОР-а Градишка Никола Крагуљ рекао је да је српски народ херојски народ истичући Стевана Дукића који је родом из Рогоља, а којег су на приједлог  Београда прогласили народним херојем. 

-То само говори о томе да су се наши људи, гдје год били, борили за исто питање, за свој опстанак и слободу“, рекао је Крагуљ.

У Спомен-комплексу у дворишту куће народног хероја Стевана Дукића у Рогољима налази се биста овог хероја народноослободилачког рата, споменик за пет погинулих солунских бораца, те спомен-обиљежје из Другог свјетског рата које свједочи о страдању 68 жртава фашистичко-усташког терора и 36 бораца народно-ослободилачког рата, као и споменик борцима погинулим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату на којем су уклесана имена девет бораца из ове мјесне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана