Сјећање на 33 српска борца: У Бијељини служен помен погинулима у борби за Бањ Брдо

Srna
Foto: Agencije

У Бијељини је данас служен помен за 33 српска борца Друге мајевичке бригаде Војске Републике Српске који су погинули у једном дану док се водила битка на Бањ Брду, стратегијском објекту за одбрану читаве Семберије у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Ратни командант Првог пјешадијског батаљона Друге мајевичке бригаде потпуковник Боривоје Ђокић рекао је, поводом 30 година од страдања, да су преживјели борци, ратни инвалиди и погинули борци створили Републику Српску и да је задатак политичара да је чувају, као и да се сачува сјећање на хероје и подвиге српске војске у Одбрамбено-отаџбинском рату.

– Бранили смо своју земљу и одбранили је. Нисмо нападали друге, а Бањ Брдо ниједном у рату није прешло у муслиманске руке – рекао је Ђокић и додао да је за одбрану Српске погинуло 250 бораца са подручја Тузле, чија су имена исписана на споменику на градском гробљу Пучиле у Бијељини.

– Јунаци времена у невремену – записано је у подножју каменог крста.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је новинарима да је споменик за погинуле борце са тузланског подручја симбол страдања, али и слободе.

– Поред огромне жртве у људским животима и у ранама, страдање Срба из тузланске регије је и у томе што су протјерани са вјековних огњишта и нису отишли у свијет, остали су са нама овдје да стварају слободу и Републику Српску – навео је он.

Остојић је поручио да у Републици Спрској и даље морају да се граде слога и јединство, да би се сачувала Српска као једини гарант опстанка српског народа на овом подручјима.

Кћерка погинулог борца Данијела Симеуновић рекла је да породицама које су у рату изгубиле своје најмилије они временом не недостају мање, само им недостају дуже.

– Без обзира која годишњица страдања по реду долази и пролази сваки пут треба да се окупимо, поменемо хероје и наклонимо се њиховим жртвама – поручила је Симеуновићева.

Потомци погинулих бораца одржаће у 18 часова академију “Тридесетогодишњица страдања наших хероја” у бијељинској Галерији Центра за културу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана