Ситним корацима до бржег преласка границе

Милош Васиљевић
Ситним корацима до бржег преласка границе

БАЊАЛУКА - Улазак Хрватске у Шенген додатно ће отежати посао превозницима из БиХ који већ муку муче са дугим чекањем на граничним прелазима и Законом о царинској политици БиХ чија примјена још не даје жељене резултате.

Казао је то за “Глас Српске” предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Никола Грбић, истакавши да су чекања на граници и даље до 48 сати.

- Ускоро нам долази још један велики проблем јер Хрватска улази у Шенген. Тада ће вјероватно чекања бити и дужа од два дана због процедура које ће он донијети са собом. То ће бити детаљни прегледи како путничког, тако и теретног саобраћаја, што је додатно задржавање - рекао је Грбић.

Према његовим ријечима, ни Закон о царинској политици БиХ још није убрзао процедуре на царинским терминалима у мјери у којој превозници прижељкују. Ипак, Грбић подсјећа да је тај Закон у примјени мјесец и по, те да је потребно још времена да убрза процедуру царињења.

- У сваком случају нешто је боље, али шта вриједи кад нас чека гужва на границама. За нови систем потребно је очигледно још времена да се све ухода да би било како треба. Чекања су беспотребна за превознике, проблем је што царина ради до 20, а фитосанитарни инспектор до 17 часова и онда се стварају се гужве - додаје Грбић.

Он каже да и када се заврши на царинском терминалу, долазе на гранични прелаз, а ту су превозници осуђени на чекање.

- Граница је највећи проблем, на терминалима иде лакше, завршавају се папири, јер и приликом утовара свака фирма то пошаље и електронски па је убрзан процес, али шта вриједи ако је на граници гужва - казао је  Грбић.

Примјена новог Закона о царинској политици БиХ почела је од 1. августа ове године, од када је на снази нови компјутеризовани провоз (НЦТС).

Начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић каже да примјена Закона о царинској политици БиХ обухвата већи број измјена, али је најзначајнија увођење прве електронске услуге односно трансевропског система НЦТС - новог компјутеризованог провозног (транзитног) система.

- Примјена и рад у поменутом трансевропском систему је протекла добро са минималним застојима на границама, а посебно нас радује чињеница да смо прва царинска администрација која је почела са кориштењем НЦТС фазе пет. Међутим, након првог мјесеца примјене не можемо још навести колико су смањене гужве на границама јер свака имплементација новог поступка и система захтијева и вријеме у којем се сви учесници прилагођавају, али веће смањење гужви се очекују након приступања Конвенцији о заједничком провозу - додао је Ковачевић.

Олакшице

Према ријечима Ратка Ковачевића, НЦТС доноси олакшице увозницима, извозницима, заступницима у царинском поступку, али и превозницима.

Осим тога, биће омогућено једноставније спровођење и брже окончање поступка провоза, смањење трошкова, задужење и раздужење гаранција за процедуру провоза у стварном времену, те аутоматизацију пословних процеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана