Систематски прегледи ученика указали на гојазност, лоше држање и слаб вид

Срна
Foto: Илустрација

БАНЈАЛУКА - Систематски прегледи ученика у свим бањалучким основним и средњим школама указали су да су најзаступљенији проблеми здравља на локомоторном систему, речено је Срни у бањалучком Дому здравља.

Систематски прегледи које су обавили тимови породичне медицине који раде у бањалучком Дому здравља Бањалука показали су да је доминантно лоше тјелесно држање, а као резултат тога и кривљење кичме чак код трећине ученика 33 одсто.

Уочени су проблеми равног стопала код 26,78 одсто ученика, проблеми неадекватне ухрањености, односно гојазности код 13 одсто ученика , те проблеми вида код 3,53 одсто ученика.

Из Дома здравља наводе да је донедавно био висок проценат дјеце и са каријесом, али је тај проблем здравља ђеце знатно смањен у новије вријеме, захваљујући изузетно доброј стоматолошкој заштити у овој здравственој установи, односно врло развијеној мрежи стоматолошких амбуланти како у градским, тако и у приградским основним школама, које проводе правовремену и превентивну заштиту здравља зуба код дјеце.

Оно што забрињава, кажу у бањалучком Дому здравља, јесте чињеница да је и даље незадовољавајући проценат вакцинисане дјеце редовном вакцинацијом против болести које се овом мјером могу спријечити, а уједно представљају и законску обавезу.

“Забрињава и да све више уочавамо у школској доби пораст броја случајева ризичног понашања - вршњачко насиље, конзумирање алкохола и духана, као и недовољна брига о репродуктивном здрављу”, наводе из бањалучког Дома здравља.

Из ове здравствене установе истичу да су узроци настанка уочених проблема локомоторног система тешке школске торбе, неадекватан школски намјештај, дуго сједење у неправилном положају и нагли раст дјеце у тој доби.

Узроци настанка гојазности су, како наводе из Дома здравља, брза храна, грицкалице, дуго сједење за рачунарима и физичка неактивност, док су узроци проблема слабог вида дуги боравак ђеце за екранима, поготово у свакодневном неконтролисаном вишесатном кориштењу мобилних телефона.

“Узроци слабог обухвата вакцинисане дјеце је могућност, а без санкција да се нестручне особе поготово путем друштвених мрежа оглашавају 'са својим мишљењима о вакцинацији', што је врло често супротно од онога што доказује струка и наука, па и вишедеценијска пракса о значају вакцинације. Наравно, бројна оглашавања путем друштвених мрежа и медија који неријетко наглашавају ризична понашања, а без њихове осуде, често су узрок знатно повећаног броја случајева ризичних понашања дјеце”, наводе из бањалучког Дома здравља.

Из ове здравствене установе указују на потребу да и даље сви почев од здравствених радника, родитеља, просвјетних радника, медија и друштва у цјелини треба у будућности да што више радимо на едукацији о значају очувања здравља управо младе популације.

“То је један од основних предуслова да се умањи број обољења и компликација које могу нарушавати квалитет живота тих будућих одраслих људи, а тиме и повећати њихов допринос друштву и средини у којој живе и дјелују”, кажу из Дома здравља Бањалука.

За све ученике основних и средњих школа обавезни су систематски прегледи, а раде се сваке друге године.

Систематски прегледи обављају се за ученике трећих, петих, седмих и деветих разреда основне и трећих разреда средње школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана