Широм Српске литија и пливање за Часни крст ФОТО VIDEO

Г.С.
Широм Српске литија и пливање за Часни крст
Foto: Срна | Широм Српске литија и пливање за Часни крст

ТРЕБИЊЕ - Широм Републике Српске одржава се богојављенско пливање за Часни крст, којем су претходиле свете литургије и литије до ријека. На Богојављење се плива 33 метра, што симболизује године Христовог живота, а ономе ко први стигне до Часног крста биће уручене награде које су обезбиједили организатори.

Петнаестогодишњи Матија Руњевац побједник је богојављенског пливања за Часни крст у ријеци Требишњици, у којем је ове године учествовало више стотина пливача.

Руњевац је новинарима рекао да је други пут пливао за Часни крст у Требињу, што му је велика част.

"Осјећај је невјетоватан", рекао је Руњевац.

Најмлађи учесник богојављенског пливања био је деветогодишњи Радомир Поповић који је рекао новинарима да је први пут пливао.

"Било је хладно, али је баш фино", каже он.

Теона Зиројевић која је данас за Часни крст пливала са својим оцем каже да је ово за њу дивно искуство.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић који је и ове године учествовао у богојављенском пливању, заједно са сином, рекао је новинарима да је трећу годину учесник богојављенског пливања, те указао да су важни слога и јединство.

 

Четрнаестогодишњи Урош Мимић са Пала први је међу четрдесетак учесника допливао до Часног крста на данашњем Богојављенском пливању у ријеци Биоштица, у мјесту Кнежина код Сокоца.

Он је рекао новинарима да је први пут пливао за Часни крст, те честитао организатору и свим учесницима који су скупили снаге да по хладном и кишовитом времену пливају за Часни крст.

Чину освештања и спуштању Часног крста у воду на Биоштици претходила је Света литругија у Манастиру Пресвете Богородице у Кнежни и литија од овог храма до ријеке.

Један од иницијатора Богојављенског пливања на Сокоцу Мирослав Нешковић је навео да су за пливање била пријављена 33 учесника, али да се јуче пријавило још десетак учесника тако да је у Богојављенском пливању на Биоштици било четрдесетак пливача, међу којима је била и петнаестогодишња дјевојка Тамара Хајдуковић из Зворника.

"Пливање за Часни крст дио је насљеђа које треба да његујемо и надам се да ће постати традиција у овом крају", истакао је Нешковић.

У Дервенти је велики хришћански празник Богојављење обиљежен у храму Успења Пресвете Богородице литургијом, литијом и освештањем богојављенске водице.

Богојављенску литију са Часним крстом у опходу око храма је 20. пут предводио Станоје Симић.

Намјесник дервентски протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић, честитајући празник поручио је да је суштина Богојављења присуство вјерног народа литургији и освештање богојављенске воде.

"Почели смо заборављати шта је суштина празника Богојављење, него смо ону формалност узели себи као за суштину, а то је да богојављенска вода може да стоји годинама и не може да се поквари", рекао је у бесједи Ћетковић.

Богојављење се прославља у спомен на крштење Исуса Христа којег је у ријеци Јордан крстио Свети Јован.

 

Павле Поповић побједник је седмог пливања за Богојављенски крст које је пред 2.000 посјетилаца одржано на ријеци Врбањи у Котор Варошу.

У конкуренцији 30 храбрих пливача и једне пливачице Поповић је први дошао до Часног крста и њему је припала титула "Часног витеза" Котор Вароша.

"Самим тим што сам учествовао осјећам се прелијепо. Испунио сам своју душу вјером у Бога. Захвалио бих се фудбалским ветеранима што су покренули ову манифестацију и надам се да ће нас наредних година бити још више. Свим момцима који су учествовали честитам, јер смо ми сви заједно побједници", рекао је Поповић.

Иницијативу за ову манифестацију покренуло је Удружење за промоцију и значај спортске рекреације Котор Варош, а начелник општине Зденко Сакан био је генерални покровитељ.

"Све данашње учеснике сматрам побједницима, иако је само један допливао први до Часног крста. Локална заједница ће и убудуће бити уз ову манифестацију и захвалио бих свима који су дали допринос да се ово данас организује", нагласио је Сакан.

 

До Часног крста у ријеци Уни на градској плажи "Ада" у Новом Граду данас је први допливао двадесетпетогодишњи Стефан Столић.

Столић је у пливању за Часни крст учествовао четврти пут, а трећи пут је побиједио.

"Осјећај је изузетан. Био је то велики изазов", рекао је Столић.

Начелник општине Мирослав Дрљача уручио је Столићу дукат и честитао свим учесницима којих је било 18, међу којима и двије дјевојке.

На ријеци Неретви у мостарском насељу Ортијеш на пливању за Часни крст у леденој Неретви до Часног крста први је допливао деветнаестогодишњи Љубо Кнежић из Метковића.

У пливању је учествовало двадесетак младића из Мостара и Метковића.

Воду на ријеци Неретви освештали су мостарски свештеници Александар Грчић и Небојша Радић, а пливању је претходила литургија у Храму Светог Стефана деспота и преподобне Евгеније у мјесту Ортијеш.

Овогодишњи побједник пливања за Часни крст на ријеци Неретви у Мостару каже да му је ово велика част и да му се остварила жеља из дјетињства.

"Ово ми је први пут да учествујем. Желио сам и прошле године, али такмичење није одржано због високог водостаја. Од малих ногу ово је била моја велика жеља и ево Богу хвала и испунила ми се", рекао је Кнежић.

Вид Дивљан побједник је богојављенског пливања за Часни крст које је данас организовано на ријеци Жељезници у Трнову.

У богојављенском пливању које је одржано на локалитету Казани учествовало је 15 пливача.

Прије пливања служена је Света литургија у цркви Светог Великомученика Георгија, након чега је услиједило и освештање воде.

У Теслићу је поводом Богојављења служена Света литургија у Спомен-храма Пресвете Тројице.

Теслићко свештенство предвођено архијерејским намјесником Миладином Вуковићем, након литургије, извршило је велико освештање воде.

Потом је услиједио крсни ход до Радолинке, гдје је свештенство благосиљало воду ријеке Велика Усора.

Прослава Богојављења у Бањалуци почела је литургијом у Храму Христа Спаситеља.

Услиједила је литија улицама града, али и пливање за Часни крст.

Вјерници и грађани који учествују у литији, упутили су се од храма Христа Спаситеља према Градском мосту, гдје ће бити обављено освештање воде са спуштањем Часног крста у ријеку Врбас и пливање за Часни крст.

 

У Требињу се након литије пливало за Часни крст, до којег је допливао петнаестогодишњи, Матеј Руњвац.

У Приједору је први до Часног крста допливао Данијел Дрљача.

Пливању на којем је било 60 учесника, преходила је литија.

У Језеру се пливало за Часни крст, до којег је допливао Жељко Ерцег.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана