Широм Републике обиљежен Дан бораца: Српска вриједност коју треба чувати

Срна, ГС
Широм Републике обиљежен Дан бораца: Српска вриједност коју треба чувати

ВИШЕГРАД - Највредније што морамо сачувати јесте Република Српска, поручено је данас из Вишеграда, са централне манифестације обиљежавања 218 година од Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Вршилац дужности министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Синиша Каран рекао је новинарима да је историју српског народа обиљежила борба за слободу.

Према његовим ријечима, сви ратови које је водио српски народ били су одбрамбени и отаџбински.

-Они су морали бити такви јер српски народ није никог нападао он се вјечно од почетног до посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата бранио на својим огњиштима, своје животе, дједовину и никада није отимао туђе. Кроз ту борбу српски народ се борио и за слободу других. У Одбрамбено-отаџбинском рату управо ти којима смо ми кроз историју дали слободу овај пут су били наши противници - истакао је Каран.

Он је нагласио да је највећа вриједност борбе за слободу свих ових година била сазрела свијест 1992. године да само слободу може гарантовати сопствена држава.

-Највредније што морамо сачувати јесте Република Српска јер у њој су животи њихових очева и дједова и свих наших потомака.

Морамо чувати мир и преносити на младе, јер желимо да живимо у миру а садашња власт има задатак да на овим темељима направи што бољи економски, социјални и сваки други просперитет наших младих људи, а за такво нешто је потребан само мир - напоменуо је Каран, који је министар унутрашњих послова.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да је потребно да Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Влада Републике Српске борце, ратне војне инвалиде и породице погинулих бораца ставе на прво мјесто као највећи приоритет.

Он је истакао да је потребно да се третирају као јавни, општи интерес и да сви проблеми са којима се сусрећу у што скорије вријеме буду отклоњени.

-Ове категорије треба да имају положај који ће бити сразмјеран њиховој заслузи и жртви коју су дали у Одбрамбено-отаџбинском рату - поручио је Остојић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић обраћајући се присутнима рекао је да се обиљежавањем Првог српског устанка и Дана бораца показује поштовање за жртве које су дате за стварање Републике Српске, у којој се данас слободно живи и која је брањена и одбрањена крвљу предака.

-Сјећајући се тих тешких времена свјесни смо да без српских устаника не би било ни наших данашњих тековина, који су одредили нашу садашњост, показујући нам путеве у будућност. Овим обиљежавањем преносимо поруку да жртве и херојство наших предака, морају бити путоказ млађим генерацијама, али ми на овај начин показујемо нашу приврженост борби за слободу и равноправност српског народа, али и за настанак и очување Српске - истакао је Ђуревић.

Он се посебно обратио младим људима са циљем да им се покаже да су то због њих, због будућности, али и прошлости, коју не смијемо заборавити, јер она је данас путоказ.

-Све што радите, радите за добробит и развој наше Републике Српске, јер само тако заједно можемо опстати у великим изазовима који су пред нама, подићи свијест и савјест о нациналним питањима и кренути у унапређење друштвеног система - нагласио је Ђуревић.

Присутнима се у име Владе Србије обратио и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић који је рекао да овај дан симболише јединство српског народа.

Он је истакао да је више од 20.000 бораца дало своје животе за част отаџбине српског народа.

-Република Српска велика је вриједност коју треба чувати, а која је натопљена крвљу оних који су бранили слободу српског народа.

Надам се да будуће генерације неће имати судбину наших предака и да неће морати своју слободу да бране - поручио је предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић.

Он је нагласио да су богату историју српског народа спојили у два дана, за које жели да се и убудуће обиљежавају у миру и достојанству у Српској и Србији.

Обиљежавању Првог српског устанка и Дана бораца у Вишеграду присуствовали су и изасланик предсједника Републике Српске Александра Мићић, делегација Народне скупштине Републике Српске и посланици Парламентарне скупштине БиХ, начелници општина Вишеград, Ново Горажде, Соколац и представници општина Фоча, Рудо и Билећа.

У програму који је одржан на Тргу палих бораца учествовали су и гуслар Душан Пејић, рецитатори Уна Воиновић и Бојан Вукашиновић и хор Основне школе “Вук Караџић”.

У склопу обиљежавања обављено је полагање вијенаца на Споменик вожду Карађорђу у Добруну, као и полагање цвијећа на Централни споменик браниоцима Републике Српске на Тргу палих бораца у Вишеграду.

Претходно је у манастиру Добрун служен парастос поводом обиљежавања 218 година од Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка су Борачка организација Републике Српске и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положили су животе за Српску.

Вијенци и свијеће

Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата обиљежен је и у Новом Граду, а тим поводом положени су вијенци и прислужене свијеће код Централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић рекао је да су борци ВРС дали немјерљив допринос у одбрани Српске.

Замјеник начелника општине Бојан Лукач рекао је да општина Нови Град има добру сарадњу са организацијама проистеклим из минулог рата.

У редовима Новоградске бригаде било је 5.500 бораца, њих више од хиљаду је рањено, а од 348 погинулих бораца из Новог Града 248 су били припадници Новоградске бригаде, која је одликована Орденом Немањића.

Обиљежавање Дана бораца и Првог српског устанка симболизује борбу српског народа за слободу и све нас обавезује да чувамо успомене на хероје који су животе дали за Републику Српску, поручено је из Шамца.

- Да бисмо пренијели дух традиције предака, да бисмо на млађе нараштаје пренијели оно што су њихови преци учинили да би они данас могли да живе у слободној Републици Српској - поручио је Радован Зорановић предсједник Борачке организације општине Шамац.

У Милићима је служен парастос у Спомен-соби и положено цвијеће на централно спомен-обиљежје.

Предсједник Борачке организације Драгутин Ђуричић изјавио је новинарима да никада неће заборавити оне који су животе уградили у темеље Републике Српске, апелујући на надлежне институције да у наредном периоду више пажње посвете бившим борцима који се налазе у тешкој материјалној ситуацији.

За одбрану Котор Вароша живот је у протеклом раду положило 305 бораца, рекао је данас предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић.

Он је додао да је ово дан евоцирања успомена на пут которварошких ратних јединица и сабораца који су уградили своје животе у темеље Републике Српске.

Савановић је честитао празник и истакао да је 14. фебруар један од најзначајнијих датума у историји српског народа, јер се данас обиљежава и 219 година од подизања Првог српског устанка.

Предсједник Скупштине Општинске борачке организације “Илиџански борац” Горан Шеховац рекао је да је 1.068 бораца са подручја Источне Илиџе у Одбрамбено-отаџбинском рату дало живот за стварање Републике Српске, напомињући да њихова жртва не смије бити заборављена.

-Борци, њихове породице и ми који смо преживјели заслужили смо од Републике Српске да она нас воли као што ми волимо њу -, изјавио је Шеховац.

Он је истакао да је у протеклим годинама доста тога побољшано, али има још тога да се уради ради побољшања тешког положаја демобилисаних бораца који немају мјесечни борачки додатак.

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације “Илиџански борац” Слободан Маунага, који је присуствовао парастосу погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске у Цркви Светог Василија Острошког на Вељинама са члановима ове организације, каже да су се данас сјетили погинулих који су уградили живот у темеље Републике Српске.

Полагањем вијенца на централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Угљевику данас је обиљежен Дан бораца Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић честитао је Дан бораца свим припадницима Војске Републике Српске и подсјетио да су управо они најзаслужнији за њену одбрану.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је у Палама да Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата сјећа на све који су дали живот за Републику Српску, али обиљежавање значајних датума неће имати смисла ако садашње генерације не пренесу будућим покољењима која је цијена плаћена за Српску.

-Да није одбрањена Српска, да нису борци учествовали, не би свих нас било данас. О томе не треба причати само 14. фебруара, него свакога дана. Треба причати и дјеловати -”, нагласио је Ћосић, који је присуствовао обиљежавању Дана бораца.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Пале Јасна Лазаревић Гавриловић рекла је новинарима да су се данас окупили како би обиљежили Дан бораца у оквиру манифестације “Сретењски дани”.

Она је рекла и да статус бораца у Републици Српској није повољан, па тако и на Палама с обзиром на то да 31 годину послије рата нека основна питања и права бораца нису ријешена.

Дијете погинулог борца Драгана Трифковић рекла је да је важно одавање поште сјенама погинулих јунака.

-Важно је да се окупљамо и укажемо на значај бораца и жртаве које су поднијели за нас у Одбрамбено-отаџбинском рату - истакла је Трифковићева.

Делегације Борачке организације и града Требиња положиле су данас цвијеће на Споменик браниоцима Требиња у Одбрамбено-отаџбинском рату поводом обиљежавања 14. фебруара, Дан бораца Републике Српске.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је новинарима да је потребно сјећати се оних који су живот положили за Републику Српску.

-Хвала и свим борцима Требињске и Херцеговачке бригаде који су нам омогућили да данас радимо у слободи. У миру требамо бранити Републику Српску тако што ћемо је развијати, да сваки дан буде снажније и Требиње и Српска и да размишљамо о будућности и генерацијама које долазе - истакао је Ћурић.

Он је нагласио да је потребно обезбиједити што боље услове и за дјецу погинулих бораца, ратне-војне инвалиде, демобилисане борце.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Требиње Перо Вукаловић рекао је да је данашњи дан - дан сјећања на понос због стварања Републике Српске.

Он је додао да је у граду око 40 дјеце погинулих бораца незапослено, а око 400 незапослених бораца.

Полагањем вијенаца на споменик "За крст часни" данас је обиљежен Дан бораца Републике Српске у Приједору, са чијег подручја је током рата погинуло 655 бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор рекао је новинарима да се на овај начин одаје пошта и велика захвалност свим Приједорчанима који су кроз пету козарску и 43. Моторизовану бригаду, као и јединице полиције, учествовали у готово свим најважнијим акцијама и били увијек ту у одбрани граница Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Приједора Зоран Предојевић рекао је да је ово дан када се присјећа ратног пута двије приједорске ратне бригаде, војника и припадника полиције.

-На том ратном путу изгинуло је 655 припадника ових јединица и захваљујући њима ми смо данас у свом граду, на слободној територији. Остали смо дужни да регулишемо  -", рекао је Предојевић новинарима.

Представници Борачке организације и општине Шамац и Клуба историчара "Посавина" данас су обиљежили Дан бораца полагањем вијенаца код централног споменика на тргу у Шамцу за 497 погинулих бораца.

На свечаној академији су подијељене новчане награде, признања и захвалнице учесницима на конкурсу који је расписала Борачка организација за литерарне, ликовне радове, шахисте, а подијељене су и захвалнице истакнутим појединцима и институцијама које су дале допринос у развоју Борачке организације у Шамцу.

Са Вучијака послате поруке мира и разумијевања

На Вучијаку код Прњавора данас је служен парастос за 626 погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату поводом Дана бораца Републике Српске, а обиљежено је и 30 година од погибије Вељка Миланковића, команданта Прве српске добровољачке јединице "Вукови са Вучијака".

Парастос за погинуле српске борце и командата "Вукова са Вучијака" служен је у Спомен-храму цара Лазара.

Начелник општине Дарко Томаш рекао је да је са Вучијака потребно послати поруке мира и разумијевања како се више никада не би поновила ратна дешавања.

"Потребно је да се присјетимо свега што није било добро, а што се дешавало на овим подручјима, при томе мислим на ратна дешавања, и да пошаљемо јасну поруку да се проблеми и несугласице више не требају рјешавати на такав начин", изјавио је Томаш новинарима.

Миро Шикарац, који је био један од ратних команданата "Вукова са Вучијака", рекао је да је Миланковић био патриота који се ријетко рађа.

"Вељко је био посебан човјек пун енергије, жеље за животом, велики пријатељ и ослонац, човјек на кога смо сви у јединици могли да рачунамо", рекао је Шикарац.

Србац: Срби свјесни доприноса бораца да се данас живи у Српској у миру

Обиљежавање Дана бораца показује да су Срби свјесни доприноса који су дали борци Одбрамбено-отаџбинског рата да би се у Републици Српској данас живјело у миру и слободи, изјавио је начелник општине Србац Млађан Драгосављевић на обиљежавању овог значајног датума.
"Потребно је да останемо јединствени и окупљени око идеје сложне Републике Српске", истакао је Драгосављевић у Српцу, гдје је у спомен-соби служен парастос поводом обиљежавања Дана бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и 219 година од Првог српског устанка.

Драгосављевић је у обраћању указао да се у овој локалној заједници труде да из буџета издвоје што је могуће више средстава за помоћ борачкој популацији, те похвалио Фонд солидарности општинске Борачке организације, који помаже члановима и остварује запажене резултате.

Предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца Бранко Граховац захвалио је досадашњим предсједницима који су у тешким временима допринијели да Борачка организација опстане и помаже припадницима те популације.

"Иако су оружани сукоби завршени, наш вјековни непријатељ не спава и свједоци смо све већих притисака, нарочито на наше бивше генерале који се проглашавају геноцидним. Зато нам је потребно јединство како бисмо се могли супротставити овим ударима на Републику Српску", истакао је Граховац и захвалио општини за досадашњу подршку у њиховом раду.

Парастос је служио протонамјесник Александар Кустурић, а цвијеће испред спомен-плоче положиле су породице погинулих бораца, делегације општине Србац и организација проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

Борачка организација општине Србац тренутно има 1.928 чланова, од којих 1.546 демобилисаних бораца, 285 демобилисаних бораца са статусом ратног војног инвалида и 97 чланова породица погинулих и заробљених бораца.

Формирањем Фонда солидарности активности Борачке организације општине Србац су подигнуте на виши ниво.

Путем Фонда до сада је пружена помоћ у рјешавању стамбене проблематике, развоју сточарске и пољопривредне производње за 36 чланова Борачке организације општине Србац, за шта је утрошено 80.000 КМ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана