Шиповљани се гуше у пиљевини, спремају нове протесте

ГС
Шиповљани се гуше у пиљевини, спремају нове протесте

ШИПОВО, БАЊАЛУКА - Грађани Шипова годинама имају проблем са отпадом пиљевине и прашине коју испуштају локална предузећа за прераду дрвета која се налазе у самом граду, а недавно су се и окупили у овој општини да би изразили незадовољство.

Наиме, како су рекли, боре се за чист ваздух и безбрижно дјетињство своје дјеце под паролом: "Чист ваздух - моје право!"

Ружа Опарница, мајка троје дјеце из Шипова, казала је да имају питање за све институције, Комуналну полицију, начелника, надлежно одјељење општине Шипово, власнике локалних предузећа да им одговоре да ли предузећа која се баве прерадом дрвета и производњом пелета имају еколошке дозволе за рад. 

"Ако их немају, како уопште раде? Ако имају еколошке дозволе, ко им је потписао и дао сагласност и свјесно одобрио да нам дјецу трују све ове године? Питамо ко је надлежан за издавање одобрења за пуштање у рад погона за израду пелета у ужем центру града?! Питамо Комуналну инспекцију, шта мислите, откуд нам толика пиљевина? Можете ли да негирате њено постојање видљиво голим оком? Сматрате ли да је то нормално и у дозвољеној вриједности", казала је Опарница. 

Додала је да ће и у суботу грађани да се поново окупе и да се боре за чист ваздух. 

"Ми смо дописе упутили на адресу Општинске управе Шипово, Комуналне полиције, Инспектората Републике Српске, Министарства здравља и других институција, од којих нисмо  добили одговоре", казала је Опарница.

Из Инспектората Републике Српске истакли су да је Републичка еколошка инспекција у протеклим годинама у више наврата вршила контроле код пословних субјеката који обављају дјелатност прераде дрвета у индустријској зони на подручју општине Шипово.

"Контролисани субјекти посједују еколошке дозволе издате од стране надлежног органа, што је у зависности од прерађивачких капацитета Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске или надлежни орган општине Шипово", казали су из Инспектората  Српске. 

Додају да су у оквиру наведених контрола републички еколошки инспектори утврђивали различите врсте пропуста у раду пословних субјеката, те у складу са законским овлашћењима налагали предузимање мјера, те изрицали и репресивне мјере у виду новчаних казни, па и периодичних забрана рада појединих пословних субјеката.

"Утврђиване неправилности најчешће су се односиле на испуњеност услова из еколошке дозволе у погледу спречавања емисија микропрашине и лебдећих честица, односно функционалност и ефикасност система за отпрашивање, те вршење редовних мјерења дефинисаних еколошким дозволама", појаснили су из Инспектората. 

Додају да су у овим случајевима инспектори налагали да постројења у прописаним роковима ускладе услове рада са условима из еколошке дозволе, да емисије полутаната сведу на граничне вриједности, да изврше чишћење манипулативних површина, те да након извршених мјера путем овлаштеног правног лица изврше мониторинг загађујућих материја у складу са еколошком дозволом.

"Законом о заштити животне средине прописана је казна у износу од 2.000 КМ за правно лице уколико не испуњава мјере утврђене еколошком дозволом, те казна од 1.000 КМ  за одговорно лице у правом лицу", истакли су из Инспектората.

Додају да у  складу са прописаним казнама инспектори су изрицали и новчане казне, у појединим случајевима и више пута, те изрицали и мјере принудног извршења путем новчане казне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана