Грађани Шипова се гуше у пиљевини , поставили рок предузећима

ГС
Грађани Шипова се гуше у пиљевини , поставили рок предузећима

ШИПОВО, БАЊАЛУКА - Грађани Шипова тренутно су обуставили протесте у којима су од локалних предузећа за прераду дрвета тражили да их престану тровати пиљевином и прашином, те им дали рок до 15. априла како би испунили њихове захтјеве.

Наиме, они се боре за чист ваздух и безбрижно дјетињство своје дјеце под паролом "Чист ваздух - моје право!"

Како је за "Независне новине" рекла Ружа Опарница, мајка троје дјеце из Шипова, у четвртак су имали састанак са представницима предузећа, али и са Миланом Ковачем, начелником општине, те инспекторима из Еколошке републичке инспекције, гдје је донесено неколико закључака. 

"Предузећа су обавезна да у наредном периоду предузму потребне радње у виду монтирања филтера за прочишћавање ваздуха, а једно од предузећа је обећало рашчистити трупце који се налазе тик и уз коловоз, како би пјешаци на том дијелу имали проходан и безбједан пут", казала је Опарница и додала да је рок за испуњење захтјева које им је наложила Републичка еколошка инспекција 15. април ове године. 

"До тог дана, ми обустављамо протестне шетње и пратимо извршење рјешења. Инспектори су свјесни проблема и прописали су прекршајне налоге", казала је Опарница. 

Истакла је да ће се мјерење емисије прашине у ваздуху и самог процента загађености вршити у наредној седмици, трајаће 24 сата и било ко од јавности и становништва ко је заинтересован може да присуствује мјерењу. 

"Ми ћемо и даље пратити стање на терену, али смо исто тако обавезни испоштовати законске регулативе и рокове, те обустављамо до датог рока протесте, који ће се наставити с предузетим радикалнијим и оштријим мјерама ако се не испоштује договор", закључила је Опарница.

Из Инспектората Републике Српске казали су да је поводом протеста грађана општине Шипово због отпадне пиљевине и прашине коју испуштају локална предузећа за прераду дрвета, која се налазе у индустријској зони, у четвртак организован састанак којем су присуствовали представници општине Шипово, незадовољних грађана, републички еколошки инспектори, те представници наведених предузећа. 

"У дијелу надлежности Републичке еколошке инспекције представници грађана су упознати са информацијом да је ова инспекција у протеклим годинама у више наврата вршила контроле код пословних субјеката који обављају дјелатност прераде дрвета у индустријској зони на подручју општине Шипово, у којима је налагала предузимање различитих мјера, те изрицала и репресивне мјере у виду новчаних казни, па и периодичних забрана рада појединих пословних субјеката", казали су из Инспектората Српске. 

Додали су да су овом приликом представници предузећа за прераду дрвета који су присуствовали састанку упозорени да ће надлежна инспекција у наредном периоду наставити са контролама и да ће предузимати све законом расположиве мјере с циљем поштивања и спровођења мјера из еколошке дозволе.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана