Синод: Не купујте фалсификоване црквене џепне календаре

Срна
Синод: Не купујте фалсификоване црквене џепне календаре

БЕОГРАД - Свети архијерејски синод Српске православне цркве /СПЦ/ саопштио је да је и ове године штампан црквени календар за 2022. годину у издању овог синода, те позвао вјернике да не купују фалсификоване џепне црквене календаре који се продају на различитим јавним мјестима и пуни су грешака.

Фалсификовани џепни црквени календари за 2022. годину продају се на трговима, улицама, пијацама, аутобуским и жељезничким станицама и другим мјестима.

"Овим путем обавештавамо вернике наше свете Цркве да не купују ове нецрквене календаре који често обилују грешкама и позивамо их да календар набављају искључиво у својим храмовима или у црквеним продајним местима, а никако од оних који их пресрећу по улицама, пијацама, трговима...", наводи се у саопштењу Синода.

У саопштењу, које преноси прес-служба СПЦ, напомиње се да званични црквени календар у издању Синода на предњој страни има икону Исуса Христа и заштићен је холограмом, док се на посљедњој страни налази фотографија Пећке патријаршије.

Календар има 32 стране на којима се, поред празника и светих које прославља српска црква, налазе и Молитва Господња, Символ вјере, Молитва у свако доба, Двије највеће заповијести, те Десет Божијих заповијести.

Ту су и Црквене заповијести, постови и трапаве седмице, Седам светих Тајни, Главне хришћанске врлине, главни /смртни/ гријеси, посебни парастоси /помени/, који се дају у току године и Химна Светом Сави.

У саопштењу се напомиње да је овај црквени календар заштићен у Заводу за интелектуалну својину Републике Србије А-2021 под редним бројем 7885 и као такав представља аутентично дјело, те да је извршена и његова каталогизација у публикацији Народне библиотеке Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана