Синиша Берјан изабран за почасног професора кинеског универзитета

А.Ј.Р.
Синиша Берјан изабран за почасног професора кинеског универзитета

ЛАНЂОУ - Aмбасадор БиХ у Кини Синиша Берјан изабран је за почасног и истакнутог професора престижног кинеског Сјеверозападног образовног универзитета (Northwest Normal University) из кинеске провинције Гансу.

Церемонија додјеле, ове изузетно респектабилне титуле високог ранга у свјетској академској заједници, уз присуство предсједника кинеског универзитета Ванг Ђанрена уприличена је крајем прошле седмице у Ланђоу, главном граду кинеске провинције Гансу који броји скоро пет милиона становника.

Берјан је нагласио да је добијено признање резултат дугогодишњег научноистраживачког рада, те да није само његово лично, већ и признање његовим колегама са Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Бањалуци са којима је објавио већи број научних радова у високо рангираним међународним часописима.

A group of people standing in front of a large tableDescription automatically generated

- Недавно је потписан и споразум о сарадњи овог кинеског универзитета са два јавна универзитета из Српске што је још један у низу корака на повезивању, јачању и продубљивању сарадње кинеских универзитета са високошколским установама Републике Српске. На промовисању и подстицању сарадње са кинеским научноистраживачким и образовним институцијама веомам је значајна улога и снажна подршка Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање РС –рекао је Берјан и додао да ће представници кинеског универзитета у септембру доћи у посјети Републици Српској и БиХ.

Сјеверозападни образовни универзитет, основан давне 1902. године, налази се на листи прве класе универзитета у Кини. Ова изузетно респектабилна установа у свом саставу има 27 факултета различитих области и око 40.000 студената. Кроз партнерство са универзитетима широм свијета основали су неколико Конфучијевих института који промовишу међународну сарадњу и културну размјену. Овај универзитет, према свјетској листи најбољих универзитетa „Times Higher Education“ заузима 800 позицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана