Шиник: Предност дати домаћој потрошњи прије извоза

Срна
Шиник: Предност дати домаћој потрошњи прије извоза

БАЊАЛУКА- Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде Привредне коморе Републике Српске Лазо Шиник рекао је да код производње и продаје одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и пелета предност треба дати домаћој потрошњи, па онда размишљати о извозу на страно тржиште.

Шиник је за Срну рекао да се домаће потребе тренутно подмирују са 30 одсто производње пелета, док је остатак предвиђен за извоз.

"Сматрам да је то оправдано, јер је пелет ефикаснији енергент, али није оправдано да се извози огревно дрво, јер нема посебног поступања и велике су запремине у односу на количине", додао је Шиник.

Он је напоменуо да су произвођачи пелета, превозници и цјепачи дрвета незадовољни одлуком о тромјесечној забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и пелета и да ће имати одређене штете.

"Реално тај проблем ће бити присутан и у будућности. У Републици Српској и БиХ све више јединица локалне самоуправе прелази са фосилних горива, из еколошких и социолошких разлога, на даљинско гријање, на бази дрвне биомасе и не могу се занемарити потребе снабдијевања таквог капацитета", нагласио је Шиник.

Шиник је рекао да становништво треба бити снабдјевено са огревним дрветом по реалној, а не исфорсираној цијени, на бази повећане потражње са богатијег тржишта из Европске уније.

Он је подсјетио да огревно дрво, осим произвођача пелета, користе и произвођачи хемијске прераде дрвета, на основу чега се може закључити да има основа да се шумски сортименти ставе на располагање домаћим потрошачима.

"Тако би се добили ефикаснији производи и унаприједио развој дрвопрерађивачке индустрије, а ту има простора тако што ће се основна сировинска база претварати у највећи степен додатне вриједности и тако одржати стопе раста", додао је Шиник.

Шиник је рекао да треба водити рачуна о одрживости произвођача, да не губе профит, али и о потребама потрошача да уз стандардну куповну моћ буду у могућности да набаве огревно дрво.

Он је додао да тренутна цијена палете огревног дрвета варира од 90 КМ до 100 КМ, са превозом 120 КМ, док цијена пелета по тони износи више од 600 КМ.

Савјет министара БиХ у јуну је донио одлуку о тромјесечној забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и пелета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана