Синдикати траже повећање плата радника у грађевинарству и шумарству

СРНА
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Потребно је повећање плата раника у грађевинарству и стамбено-комуналној дјелатности Републике Српске, као и у шумарству, преради дрвета и папира, због повећања синдикалне потрошачке корпе и инфлације, истакли су данас у Бањалуци предсједници ових синдиката Драгана Врабичић и Владо Павловић.

Предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске Драгана Врабичић рекла је да је просјечна плата у грађевинарству 780 КМ, у комуналном сектору 930, док је синдикална потрошачка корпа за март 2.078 КМ.

"То је један од најважнијих разлога због чега овај грански синдикат тражи повећање плата за своје раднике", рекла је Врабичићева новинарима.

Он је додала да овај синдикат тражи и потписивање гранских колективних уговора.

"Од 1. јануара ове године измјене Закона о раду уствари дефинишу да се плате регулишу само колективним уговором и законом о платама, тако да мислим да имамо изузетно право у овом моменту да тражимо потписивање колективних уговора и повећање плата за све наше раднике", рекла је Врабичићева.

Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске Владо Павловић рекао је да су у овом синдикату почетком године подигли цијену рада за око 10 одсто, додајући да због инфлације траже ново повећање цијене рада.

"За то имамо пуно морално право јер сектор шумарства, прераде дрвета и папира у посљедних 200 година није имао никада бољи амбијент за привређивање. Оно што смо већ неколико пута сугерисали јесте да се изврши валоризација шумских дрвних сортимената у смислу цијене тако да би се могле повећати плате у шумарству, држава би имала веће доприносе, а не би били оштећени купци", истакао је Павловић.

Он је сугерисао свим дрвопрерађивачима који немају склопљен колективни уговор са својим радницима да то ураде што прије.

Павловић је позвао Удружење послодаваца шумарства и прераде дрвета да закључе грански колективни уговор како би релаксирали начин награђивања у том сектору у наредном периоду. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана