Синдикат правосуђа позвао на наставак преговора

Срна
Синдикат правосуђа позвао на наставак преговора

БАЊАЛУКА - Синдикат правосуђа Републике Српске поздравио је одлуку да најнижа плата за 2024. годину износи 900 КМ, те позвао на наставак преговора ради повећања плата административним радницима у правосуђу.

Из овог синдиката је саопштено да су административни радници, који у правосуђу раде под материјалном и кривичном одговорношћу, а њих је око 70 одсто са средњом стручном спремом, већ дуго дискриминисани у односу на судије и тужиоце.

У саопштењу наводе да укупна плата уписничара, дактилографа, возача, архивара, судских извршилаца и инструктора износи 1.050 КМ мјесечно, те да ће да ће од 1. јануара имати мању плату од најниже, јер износ од 900 КМ представља основну плату за НК радника, на коју се, по Закону, додаје износ за топли оброк и регрес.

"Такође, планирано је повећање плата за све судије и тужиоце у износу од око 10 одсто од 1. јануара, а треба знати да смо неодвојиви дио правосудног система у Српској", истакли су у овом синдикату.

Синдикат правосуђа је једном позвао Владу и Министарство правде да наставе преговоре са Синдикатом с циљем повећања плата административним радницима у правосуђу.

Уколико се настави неправда према радницима у правосудним институцијама Српске, Синдикат правосуђа наводи да ће већ у јануару извршити све припремне радње за организовање штрајка у правосудним институцијама како би заштитили права радника и побољшали њихов материјални статус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана