Синдикат грађевинарства: Законски одредити када се мора прекинути рад и која је температура штетна

Срна
Синдикат грађевинарства: Законски одредити када се мора прекинути рад и која је температура штетна

ТРЕБИЊЕ- Предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске Драгана Врабичић рекла је Срни да су радници који раде на отвореном све више изложени врућинама због чега ће од Министарства здравља тражити да одреде која је температура штетна по здравље људи и када се рад мора прекинути.

Она је додала да се сваке године понављају апели да се радници склоне када је температура ваздуха висока, будући да законом ништа није регулисано, нити Инспекторат може нешто да учини.

Врабичићева је најавила да ће Синдикат у наредном периоду, можда и сљедеће године, од Министарстава рада и здравља тражити да се правилником или било којим актом одреди која је то температура када послодавци морају да прекину радове.

-Мораћемо ићи са законском иницијативом према Министарству здравља јер они можда имају највећу надлежност да одреде која је температура штетна по здравље људи и када се рад мора прекинути-  рекла је Врабичићева.

Из Инспектората Републике Српске речено је Срни да важећим законима није конкретно дефинисано при којој температури би послодавци морали обуставити радове у одређеним дјелатностима, самим тим нису ни прописане казне.

-Законом о раду дефинисана је могућност да се пуно радно вријеме на појединим радним мјестима може прерасподјелити тако да у једном дијелу године буде дуже, а у другом сразмјерно краће, с тим да у току календарске године не може износити више од 40 часова просјечно седмично -  навели су из Инспектората.

Додају да инспектори могу предузимати само оне мјере које су прописане законом и изрицати само казне које су законом дефинисане. У случајевима ако је послодавац извршио прерасподјелу радног времена, инспекција рада контролише да ли је исту извршио у складу са Законом о раду.

-С обзиром на то да у љетним мјесецима радници који обављају послове на отвореном, као што грађевински радници, радници у пољопривреди, на изградњи и одржавању путне инфраструктуре, раде у неповољним условима препорука послодавцима је да прилагоде радни процес психофизичким могућностима запослених и тако заштите раднике који раде изложени сунцу - навели су из Инспектората.

Напоменули су да рад на отвореном када је температура висока може довести до пада концентрације а тиме се повећава и ризик од повређивања на раду, те апеловали да послодавци користе могућност прерасподјеле радног времена и тако заштите раднике.

Директор грађевинске фирме “Херц градња” из Билеће Ђорђе Вујовић рекао је Срни да су у овој фирми извршили прерасподјелу радног времена због високе температуре ваздуха.

-Сада радно вријеме почиње сат времена раније и завршавамо сат раније, али правимо и паузе од 15 минута, на сат и по, али и по потреби, како би се радници склонили у хлад и хидрирали. То је једини начин на који се сада боримо са овим врућинама. За сада је све у реду - рекао је Вујовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана